Vesti
Društvo i ekonomija
Kravčenko: Balkan atraktivan za ulaganja
05.04.2013. 20:00
Izvor: RTS
Kravčenko: Balkan atraktivan za ulaganja
Strategiju koju su odobrili svi akcionari NIS-a obavezuje nas da pružimo maksimalnu pomoć Srbiji u procesu evrointegracije, kaže direktor te kompanije Kiril Kravčenko. Region u kojem NIS posluje, gledano prema pravnim normama i porezima, atraktivniji od većine evropskih zemalja, istakao Kravčenko.
Direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko istakao je da strategija koju su odobrili svi akcionari obavezuje tu kompaniju da pruži maksimalnu pomoć Srbiji u procesu evrointegracije.
Kravčenko je rekao i da je za akcionare i kompaniju od vitalnog značaja da razvija odnose sa zemljama EU i Unijom kao celinom. "Aktivni smo u zemljama EU. Poslujemo u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj . Pored toga, nastojimo da pomognemo celom regionu (Balkana), na prvom mestu Srbiji, da se što brže integriše u EU", rekao je Kravčenko u intervjuu za portal Euraktiv.
Odgovarajući na pitanje da li NIS ima monopol u Srbiji, Kravčenko je rekao da nema, jer u maloprodaji drži manje od 40 odsto tržišta, dodajući da u Hrvatskoj Ina ima veći udeo.
Kada je reč o rafinerijama, Kravčenko je napomenuo da obe rafinerije u Srbiji pripadaju NIS, ali da je to uobičajeno za rafinerije navodeći da Bugarska, Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju po jednu rafineriju.
Direktor NIS rekao je da ne postoji direktna veza između NIS i Gaspromovog projekta gasovoda "Južni tok" u regionu, iako je vodeći akcionar u kompaniji i projektu isti.
"Uveren sam da će "Južni tok" biti od koristi celom regionu jer će obezbediti dodatne izvore gasa i stabilnost. Za naš posao, to nije stvar od najvećeg značaja. Moguće je da ćemo učestvovati, sa drugim partnerima, u projektima proizvodnje struje iz gasa iz "Južnog toka", ali za projekte koje smo već počeli imamo dovoljno svog gasa", naveo je Kravčenko.
Kravčenko je rekao i da vodeći investicioni projekti NIS-a nisu vezani samo za područje bivše Jugoslavije jer pokrivaju i Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku.
Kravčenko je istakao da NIS ne pokušava da "oživi" bivšu Jugoslaviju, već da želi razvoj ekonomskih odnosa među zemljama (regiona) radi uzajamne delotvorne saradnje.
Na pitanje o investicionoj klimi u Srbiji i regionu, Kravčenko je odgovorio da Evropa danas nije najbolje mesto za investiranje i da je region u kojem NIS posluje, gledano prema pravnim normama i porezima, atraktivniji od većine evropskih zemalja.
"Takođe, u tim zemljama (regiona) još postoje 'aktivniji' sektori, poput infrastrukture, poljoprivrede ili energetike, koje, za razliku od Zapadne Evrope, još nisu zauzele druge kompanije", istakao je prvi čovek NIS-a.
Prema njegovim rečima, u uslovima krize NIS, kao i sve velike kompanije, preispituje rizike i na osnovu toga odlučuje, dodajući da uprkos rizicima, NIS vidi potencijal za razvoj u regionu.
"Razvoj je formulisan u strategiji kompanije i, ako se bilo šta promeni u okruženju, NIS će prilagoditi strategiju", rekao je Kravčenko.
"Ali našu strategiju, koja je vezana za regionalni razvoj, za čelnu poziciju po efikasnosti i dostizanje pozicije jednog od vodećih igrača prema rezultatima, nastavićemo da sprovodimo. Možda ćemno je malo podesiti, ali nećemo promeniti kurs", istakao je Kravčenko.
Predstavljajući kompaniju, Kravčenko je rekao da je NIS energetska kompanija aktivna u regionu Balkana i prisutna u 11 zemalja. Napomenuo je i da NIS ima vodeću ulogu u ekonomiji Srbije gde ima udeo u BDP od devet odsto, koliko i sektor poljoprivrede koji se smatra strateškim u Srbiji.
Većinski akcionar NIS je Gaspromnjeft sa 56 odsto akcija, najveći manjinski akcionar je srpska vlada sa 26 odsto vlasništva, a na tržištu je 19 odsto akcija.
Godišnji promet NIS-a je veći od 2,5 milijardi evra a profit premašuje 450 miliona, je Kravčenko dodajući da porez koji ta kompanija plaća u Srbiji predstavlja 12 odsto svih prikupljenih poreza u zemlji.
NIS u regionu radi od Austrije do Grčke, uključujući sve susedne zemlje Srbije.