Vesti
Društvo i ekonomija
Savetnik ministra: Preuzimanjem RBV neće biti daljih troškova
06.04.2013. 14:00
Izvor: Blic
Savetnik ministra: Preuzimanjem RBV neće biti daljih troškova
Branko Popović, savetnik ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, izjavio je večeras, povodom odluke Vlade Srbije da Poštanska štedionica od 8. aprila preuzme deo obaveza i imovine Razvojne banke Vojvodine, da je to finalno rešenje za RVB koje podrazumeva da daljih troškova neće biti.
Drugi princip kojim smo se vodili je da smo svoj domaći zadatak uradili, analizirali smo alternative i procenili da ovo rešenje podrazumeva najmanji trošak za poreske obveznike - rekao je Popović za RTS.
Pošto Banka Poštanska štedionica neće preuzeti više od 500 zaposlenih u RBV, pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je da će zaposlenima prestati radni odnos.
- Jedan deo zaposlenih, 27 ljudi, preuzeće Razvojni fond Vojvodine, a očekujem da će Razvojna banka u stečaju angažovati više od 150 radnika - rekao je Radoman.
Kako je RTS-u rečeno u pokrajinskoj vladi, za ostale zaposlene u RBV-u napravljen je socijalni program i oni će dobiti minimum 300 evra po godini staža.
Prema današnjoj odluci vlade, Poštanska štedionica preuzeće 17,5 milijardi dinara ukupnih depozita RBV-a, a usled nedostajuće kvalitetne imovine, oko 6,3 milijardi dinara biće pokriveno novim obveznicama Pokrajine Vojvodine (78,11 odsto) i Republike Srbije (21,89 odsto), što je i predviđeno decembarskim sporazumom vlada Srbije i AP Vojvodine.
Ugovorom o preuzimanju sa Poštanskom štedionicom, svi deponenti RBV - oko 70.000 građana, preduzetnika, malih, srednjih i velikih kompanija i javnih preduzeća, od ponedeljka, 8. aprila, postaće klijenti Banke Poštanske štedionice i nastaviće da slobodno raspolažu svojim novcem, navedeno je u saopštenju sa sednice Vade Srbije.