Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija - investiciona destinacija Turske
13.04.2013. 20:00
Izvor: Akter
Srbija - investiciona destinacija Turske
Turska investiciona politika zasniva se na jednostavnoj filosofiji da je potrebno biti na pravom mestu, u pravo vreme
Ambasador ove zemlje u Srbiji Mehmet Kemal Božaj kaže da je Srbija pravo mesto i da je sada pravo vreme.
Poslednjih desetak godina ekonomski odnosi dve zemlje od više nego skromnih krenuli su lagano uzlaznom linijom, ali prelomni trenutak nastao je potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini, kada su obe zemlje shvatile prednosti bilateralne trgovine, a turski i srpski invetitori značaj mogućnosti zajedničkog izlaska na treća tržišta, kaže ambašador.
Robna razmena za sada je najznačajniji vid privredne saradnje, i bliži se vrednosti od pola milijarde dolara, a u porastu je i spoljotrgovinski promet u slobodnim zonama.
U Srbiji trenutno ima između 20 i 25 turskih firmi, prema podacima Privredne komore Srbije. Po rečima Bozaja, veliki turski investitori tek stižu na srpsko tržište.
Njih, osim pomenutog sporazuma i sve češćih bilateralnih susreta koji ekonomskoj saradnji daju vetar u leđa, privlači proces privatizacije u Srbiji. To je firmu “Jeanci“ iz Istanbula, recimo, dovelo u Leskovac gde je zakupila deo Leteksa i počela s proizvodnjom tekstila, a za dve godine će zapošljavati skoro 500 ljudi. Ili “Erste”, koja je u Kruševcu uložila u drvno-prerađivačku industriju koja će otvoriti 300 radnih mesta.
“Nas zanima infrastruktura. Pratimo šta se događa u Srbiji, gledamo puteve, Koridor 11, Koridor 10. Tu je i aerodrom u Kraljevu, za čiju ćemo rekonstrukciju dati 10 miliona evra. Zanima nas energetski sektor - i klasični, ali i obnovljivi izvori energije. Transfer tehnologije, softvera konkretno, vrlo je bitan pologin moguće saradnje - s tim možemo skupa na treća tržišta. Zanima nas i bankarski sektor”, kaže Božaj, i daje do znanja da je lista interesovanja turskih investitora mnogo duža.
“Gledamo na celu Srbiju, na manje razvijene delove, na otvaranje novih radnih mesta. U Novom Pazaru radimo na nekim projektima. Sporo, ali sigurno napredujemo…Kad kažem sporo, mislim to u odnosu na potencijale Srbije”, objašnjava ambasador.
Vrednost ulaganja Turske u srpsku privredu prošle godine dostigla je oko 95 miliona dolara, prema podacima PKS. Ambasador dodaje da tu nisu uračunata zajednička ulaganja, s kojima ukupne investicije dostižu oko 120 miliona dolara.
Pravi bum u trgovini na relaciji Istanbul - Beograd ambasador očekuje nakon ukidanja carinskih dažbina 2015, ali dodaje da će se ukupni bilateralni obim trgovine dve zemlje udvostručiti već 2014, i dostići jednu milijardu dolara.
Ipak, to je daleko od investicija Turske u nama susedne zemlje, Bugarsku (4,5 milijardi dolara) ili Rumuniju, gde je vrednost turskih investicija desetostruko veća u odnosu na trenutne u Srbiju.
Kako objašnava Božaj, investicije u Rumuniju su se zahuktale pre desetak godina, kada su Ankara i Bukurešt potpisali Sporazum u slobodnoj trgovini i kada je krenuo proces privatizacije. Bilo je to “pravo mesto” na koje su turski investitori stigli u pravo vreme, kaže uz smešak i dodaje: “Vrlo slično sadašnjoj situaciji u Srbiji”.
A situacija je takva da obe strane mogu samo da dobiju - “Srbiji je potrebno više investitora, a turski investitori traže nova trzišta. Turska je ekonomija u razvoju, a Srbija je centralno pozicionirana u ovom regionu”, dodaje ambasador.
“Kada izgradnja koridora bude gotova, to će od Srbije i Beograda, koji ima i Dunav, stvoriti transportni centar regiona. Oko 120.000 turskih kamiona godišnje prođe kroz Srbiju prevozeći tursku robu ka Evropi. Uz naše investicije ovde, troškovi će biti značajno smanjeni jer proizvodnja neće biti više u Turskoj, već će proizvodna linija biti u Srbiji. Mi moramo tešnje sarađivati i u okviru crnomorske regije. Razmatra se kako bolje iskoristiti rečne puteve - Srbija ima i Dunav koji ide u srce Evrope, a nije efikasno iskorišćen”, dodaje Tanjugov sagovornik.
Bozaj kaže da je posetio Smederevo, Veliko Gradište, po njegovom mišljenju potencijalne slobodne zone trgovine, gde dve zemlje mogu skupa da investiraju.
“Budućnost trgovine, investicija, ekonomije Evrope, leži u ovom regionu, a centralna lokacija Srbije biće vodeći element razvoja ekonomskih kapaciteta kontinenta. Uz pravo mesto i pravo vreme, potrebni su i pravi ljudi”, zaključuje ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Božaj, najavljujući dolazak velikih turskih investitora.