Vesti
Društvo i ekonomija
Privredna banka Beograd ide u stečaj?
23.04.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Privredna banka Beograd ide u stečaj?
Još jedna državna banka ne može sama da reši svoje probleme. Najverovatnije prelazi u Poštansku, mada je u igri i Srpska banka
Privredna banka Beograd je treća državna banka koja ne može sama da reši svoje probleme i odlazi u stečaj, saznaju "Novosti".
Ova banka je prošle godine dokapitalizovana sa dve milijarde dinara, a prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, prvih devet meseci prošle godine je završila sa 100 miliona dinara gubitka. Pojedini stručnjaci tvrde da bi uz pomoć države i novog menadžmenta mogla da se spase. Odluka vlasnika, ipak je drugačija.
Pretpostavlja se da će scenario biti isti kao i kod Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine. I Privrednu će najverovatnije preuzeti Poštanska štedionica. Međutim, prema nekim naznakama PBB bi mogla da uđe u Srpsku banku, koja je prošle nedelja dobila novo rukovodstvo. Naime, novi predsednik Izvršnog odbora je Zlatan Peručić, nekadašnji direktor Beobanke koja je već 11 godina u stečaju.
Većina domaćih banaka, osim Komercijalne i Poštanske štedionice slabo posluju, jer ne mogu da se nose sa naraslim problemima, pre svega zbog teško naplativih kredita. Neke od njih odobravale su kredite firmama bez ili sa nedovoljnom garancijom, tako da sada ne mogu da ih naplate.
PBB je nuđena na prodaju strancima, ali interesenata nema. Poslednja ponuda bila je jednom arapskom fondu, ali bez uspeha. Država, više nije u mogućnosti da pokriva gubitak. Ako banka ode u stečaj, iz stečajne mase se prvo namiruju poverioci, a zatim ostali. Krediti koji su odobreni moraju da se vraćaju, a za štednju građana garant je država do 50.000 evra. Kako nije bilo problema sa štednjom poverenom Agrobanci i RBV, ne treba očekivati nikakvih muka ni sa depozitom u PBB, navode "Novosti".
Privredna banka Beograd je jedna od naših najstarijih banaka, osnovana pre oko četiri decenije. Udeo države je 64,79 odsto, a ostatak su akcionari sa vlasništvom manjim od pet odsto. Banka ima oko 380 službenika.