Vesti
Društvo i ekonomija
Carina drži IT opremu
12.07.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Carina drži IT opremu
Na srpskoj carini stoji informatička i telekomunikaciona oprema vredna više od pet miliona evra jer Srbija ne priznaje CE sertifikate.
Na konferenciji za novinare Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Beograda rečeno je da je uvoz IT opreme usporen zbog toga što Carina ne priznaje ni CE serifikate izdate u skladu s EU i traži dodatnu potvrdu o usklađenosti sa standardima, za čije je izdavanje Republickoj agenciji za elektronske komunikacije (Ratel) u nekim slučajevima potrebno i do dva meseca.
Kompanije koje uvoze IT opremu zbog toga, prema rečima predsednika Telegrupe Milomira Gligorijevića, imaju velike materijalne troskove, ali i nematerijalne, kao što je gubitak reputacije zbog nemogućnosti da ispune ugovore.
On je ocenio da je odluka države da prilikom uvoza IT opreme carini treba dostaviti potvrdu o usklađenosti "jedna od raznoraznih gluposti" koju je potrebno što pre rešiti.
Sekretar Udruženja za informatičke delatnosti Dušan Rakić je postavio pitanje zašto je potrebno, na primer, ponovo sertifikovati robu koja ima sertifikat Britiš telekoma i dodao da je moguće da Be-Em-Ve automobili neće moći da budu uvezeni jer elektronski ključ nema srpski serifikat.
Dokumentom koji je na snagu stupio 13. juna značajno je povećan broj IT opreme za koju je carini potrebno dostaviti potvrdu pri uvozu.
Rakić je ocenio da stvaranje tog nepotrebnog "administrativnog čepa" dovodi u pitanje poslovanje IT kompanija, posebno malih i zatrazio da ih država zaštiti.
Prema predlogu tog udruženja rešenje bi bilo da se odmah pređe na savremen pristup sertifikaciji proizvoda na bazi izjave proizvođača, koji je overen kod Ratela, što, kako je navedeno u saopštenju, predstavlja materijalnu i krivičnu obavezu za poizvođače.
Istaknuto je i bi Ratel trebalo da ocenjuje IT opremu nakon puštanja u rad na osnovu egzatnih, merenih vrednosti parametra proizvoda.
"Pastojeća praksa čini da proizvođač i uvoznici imaju velike troškove pri uvozu proizvoda, pre svega zbog troškova ležarina na carini, što Srbiju čini neatraktivnom za investiranje", rekao je Rakić.