Vesti
Društvo i ekonomija
Upozorenje Elektroprivredi i Srbijagasu: EPS samo u PR sektoru ima 70 stalno zaposlenih
11.10.2013. 20:00
Izvor: Blic
Upozorenje Elektroprivredi i Srbijagasu: EPS samo u PR sektoru ima 70 stalno zaposlenih
Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da javna preduzeća moraju da povedu računa kako racionalizuju troškove, uz ocenu da bi Ministarstvo finansija trebalo da izađe za konkretnijim ekonomskim merama.
Ne mogu da razumem da jedno javno preduzeće ima 70 zaposlenih u PR sektoru, za koje je izdvojeno 80 miliona dinara, a da istovremeno angažuje eksterne kuće za odnose sa javnošću - rekla je Mihajlović na početku javne rasprave o strategiji razvoja energetike.
- Dakle, ili ćete u Elektroprivredi Srbije imati 70 ljudi koji se bave odnosima sa javnošću i da vidimo šta to rade, ili ćete imati eksterno angažovane agencije. Ili jedni, ili drugi - poručila je Mihajlović, uz opasku da ni Vlada Srbije nema 70 PR službenika.
Ona je najavila da će Ministarstvo energetike u narednih 10 dana pripremiti kompletan izveštaj o "ostalim troškovima" u javnim preduzećima, koji će poslati tim preduzećima, ali i Ministarstvu finansija.
- Neću da dozvolim da mi se govori kako će energetski sistem stati ako se krene u racionalizaciju. Staće ako krenemo u racionalizaciju održavanja, ali neće stati ako se krene u racionalizaciju raznih konsultantskih kuća ili PR agencija - rekla je Mihajlović.
Govoreći o početku grejne sezone, ona je konstatovala da su u prethodnim godinama javna preduzeća funkcionisala po principu "ako nam ne date pare neće biti ni gasa ni struje".
- Gasa će biti, jer ga ima dovoljno. Ako direktor Srbijagasa nije sposoban da napravi dogovor sa ruskim partnerima, napraviće ga Vlada Srbije - upozorila je Mihajlović.
Ona je objasnila da je Srbijagas tražio 200 miliona evra i da je to pitanje kojim će se baviti Ministarstvo finansija.
- Ja samo znam da politike koja je do sada vođena više neće biti, jer neće biti kraja ako se stalno budu obezbeđivale stotine i stotine miliona, a u isto vreme imamo i problem sa nereformisanim Srbijagasom - rekla je Mihajlović.
Ona je napomenula da je vizija Srbije da postane skladište i tranzitni koridor za energente, jer treba iskoristiti geografski i geopolitički položaj zemlje, koja se graniči sa osam država.