Vesti
Društvo i ekonomija
Odlični rezultati rada rudarskog basena u prvoj polovini godine
Profit Kolubare čak 1,5 milijardi dinara!
17.10.2013. 20:00
Izvor: kurir-info.rs
Profit Kolubare čak 1,5 milijardi dinara!
Jedna godina nije dovoljno duga da se skoro razoren sistem podigne na noge, ali su već vidljivi pomaci u vođenju firme, rekao je Milorad Grčić
Rudarski basen Kolubara u prvih šest meseci ove godine imao je dobitak od 1,5 milijardi dinara, dok je u istom periodu 2012. poslovao s gubitkom od 2,8 milijardi dinara, izjavio je direktor Milorad Grčić.
Uštede
On je na obeležavanju godišnjice rada pod novim rukovodstvom rekao da je rezultat ostvaren zahvaljući uštedama i merama racionalizacije koje se sprovode u svim sektorima Kolubare.
Grčić je kazao da očekuje da će Kolubara 2013. godinu završiti profitom koji je na nivou rezultata iz prvih šest meseci i koji je za nekoliko milijardi dinara bolji nego u 2012. godini.
Kao primer ušteda, on je naveo da su troškovi benzina za službena vozila smanjeni sa 36,7 miliona na 17,8 miliona dinara, a da je broj službenih vozila koja su korišćena 24 sata smanjen sa 362 na 95.
- Nastavićemo sa uštedama i merama racionalizacije. Jedna godina nije dovoljno duga da se skoro razoren sistem podigne na noge, ali su već vidljivi pomaci preduzetih mera i zavođenja reda u poslovanju - rekao je Grčić.
Širenje kopova
Grčić je podsetio da je rudarski basen Kolubara najveći proizvođač uglja u Srbiji i da sa oko 30 miliona tona lignita godišnje proizvodi između 52 i 54 odsto struje u Srbiji.
On je kazao da je planirano investiranje u širenje kopova i najavio da će u 2014. godini početi eksproprijacija zemljišta kopa Radljevo.
Za eksproprijaciju zemljišta u 2014. godini za taj kop je predviđeno 550 miliona dinara, a kako je Grčić najavio, u prvom tromesečju sledeće godine trebalo bi da bude završen i projekat za novi kop Polje G.
Primarni zadatak Kolubare kao najvećeg proizvođača uglja u Srbiji jeste da ispunjava proizvodne obaveze i time obezbeđuje stabilnost elektroenergetskog sistema države. Od početka godine dosad na kopovima Kolubare proizvedeno je 23,6 miliona tona uglja i 53,7 miliona kubika otkrivke. Ove količine predstavljaju prebačaje planova za ovaj vremenski period.