Vesti
Društvo i ekonomija
Strategijom razvoja do uspona poljoprivrede!
23.10.2013. 20:00
Izvor: kurir-info.rs
Strategijom razvoja do uspona poljoprivrede!
Srbija ima dobru perspektivu za razvoj uzgoja životinja, kao što su kvalitetno zemljište i velike površine pod livadama; Za dobar izvoz potrebno podići konkurentnost domaćih proizvođača
BEOGRAD - Šansa za agrar.
Stočarstvo u Srbiji nalazi se na najnižim granama do sada, a u toj oblasti se beleži pad od 1,5 do tri odsto na godišnjem nivou. Ipak, Srbija ima brojne perspektive za razvoj stočarstva, kao i kvalitetno zemljište i mnogo pašnjaka i livada, rečeno je juče na petoj Nacionalnoj konferenciji o agrobiznisu.
Zaustaviti pad
Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Maja Timotijević kazala je da se u stočarstvu od 1990. godine beleži pad od 1,5 odsto godišnje, kao i da je broj i kvalitet grla došao na najnižu tačku.
- U Srbiji imamo prosečno 0,35 uslovnih grla po hektaru, dok je u Evropi taj prosek jedno uslovno grlo po hektaru - rekla je Timotijevićeva na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Srbija ima brojne perspektive za razvoj stočarstva, kao što su relativno kvalitetno zemljište i velike površine pod livadama (641.000 hektara livada i 837.000 hektara pašnjaka).
Timotijevićeva je naglasila da je stočarstvo zamajac poljoprivrede i napomenula da će agrarni budžet za narednu godinu biti na otprilike istom nivou kao u 2013, ali da će sredstva biti drugačije raspodeljena, i to u korist stočarstva.
- Radimo i na donošenju nove strategije razvoja poljoprivrede, jer je stočarstvo grana koja ne trpi neizvesnost i mora da se planira mnogo godina unapred - navela je Timotijevićeva.
Unaprediti rase
Direktorka departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Snežana Trivunović rekla je da je neophodno unaprediti rasni sastav nekih vrsta, jačati domaću genetiku, povećati brojno stanje stoke svih vrsta, kao i broj grla pod kontrolom produktivnosti (umatičena grla s pedigreom).
- Što se tiče plasmana na strana tržišta, treba podići konkurentnost domaćih proizvođača, usaglasiti se s regulativom EU i obezbediti potrebne sertifikate i kvalitet proizvoda - navela je Trivunovićeva.
Predsednik Udruženja odgajivača ovaca i koza „Bikara“ Vladimir Kankaraš tvrdi da nije sve tako crno kao što izgleda, da njihovo udruženje radi na unapređenju proizvodnje, ilustrujući to uvozom 700 koza iz Francuske.
- Od 2016. godine tražićemo i prestanak otkupa grla koja nisu u sistemu kontrole kvaliteta - kazao je Kankaraš.
Decenija za obnovu fonda
Savetnik predsednika PKS Vojislav Stanković rekao je da je udeo stočarstva u poljoprivrednoj proizvodnji u 2013. spao na 28,6 odsto, ukazujući da on u dobro strukturisanim poljoprivredama iznosi 50 odsto. Prema njegovim rečima, stopa pada u stočarstvu iznosi od dva do tri odsto godišnje, a za obnovu osnovnog stada kakvo smo imali osamdesetih treba nam minimum 10 godina.