Vesti
Društvo i ekonomija
Sastanak o Srbijagasu iduće nedelje
24.10.2013. 20:00
Izvor: kurir
Sastanak o Srbijagasu iduće nedelje
To je preduzeće, a ne protočni ventil kroz koji će svako da dobija gas, a da ga ne plaća, poručio Dačić
PANČEVO - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da treba da bude održan sastanak o Srbijagasu da bi se videlo kako da se reši "začarani krug, jer je to preduzeće, a ne protočni ventil kroz koji će svako da dobija gas, a da ga ne plaća".
"Tu treba odvojiti dve stvari. Ako je neko radio nezakonito treba da odgovara, ali postoji i drugi sistemski proiblem, a on je u tome da bi trebalo odlučiti da li isključiti sve koji nisu platili gas, a to su gotovo sve velike fime, škole, bolnice", rekao je on prilikom obilaska Rafinerije nafte Pančevo (RNP).
Premijer Srbije je naglasio da zbog toga treba otvoreno razgovarati o ovim pitanjima, jer nikome nije u interesu da ovakva situacija u Srbijagasu postoji.
Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je juče da će vrlo brzo biti održan sastanak sa Dačićem o restrukturiranju Srbijagasa. Ona je tada naglasila da Srbijagas ima ogromna dugovanja i da "pod hitno" mora da se restrukturira, jer njegov rad nije usklađen sa Zakonom o energetici.
"Mi svi već sada trpimo zato što Srbijagas nije reformisan u profitabilnu kompaniju. Energetska stabilnost države trpi. Srbijagas je pojeo sam sebe, ali ja neću dozvoliti da pojede gasni sektor Srbije", kazala je ona i dodala da "ko nije sposoban da vodi preduzeće neće ga ni voditi".
Mihajlovićeva je danas izjavila da će sastanak povodom rešavanja problema u javnom preduzeću Srbijagas biti održan iduće nedelje. "Potpuno sigurno će sastanak biti iduće nedelje", rekla je Mihajlovićeva i dodala da je o tome već razgovarala sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsendikom Aleksandrom Vučićem.
Na sastanku, kome će prisustvovati i ministri privrede i finansija, razgovaraće se o finansijskoj i organizacionoj konsolidaciji Srbijagasa, objasnila je ministarka energetike. "Svakodnevno dobijamo pisma od finansijskih institucija i banaka vezano za poslovanje Srbijagasa", navela je ona i dodala da su od Evropske komisije stigla dva pisma u kojima se upozorava Srbija da ne poštuje zakone koji se odnose na rad Srbijagasa. Ona je kazala da "neke stvari moraju da se reše, kako bi to preduzeće bilo profitabilno".
Ona je istakla da bi volela da sastanku u Vladi o Srbijasu prisustvuje i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. "Meni je žao što ovakvi sastanci nisu držani ranije, jer smo već izgubili puno godina u kojima smo mogli da rešavamo problem", kazala je Mihajlović.