Vesti
Društvo i ekonomija
Nikolić i Djukov za dalje jačanje NIS-a na Balkanu
31.10.2013. 20:00
Izvor: mondo
Nikolić i Djukov za dalje jačanje NIS-a na Balkanu
Nastavak modernizacije postrojenja i dalje jačanje NIS-a u Srbiji i na Balkanu prioriteti su razvoja te kompanije, složili su se predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik IO Gasprom njefta Aleksandar Djukov u Moskvi.
Predsednik Nikolić izrazio je punu podršku razvojnim planovima te kompanije, dok je Djukov istakao da je u ruskom Gasprom njeftu, koji je većinski vlasnik NIS-a, Srbija dobila pouzdanog partnera za razvoj energetskog sektora, saopštio je NIS.
Na sastanku predsednika Nikolića i Djukova juče u Moskvi, i srpska i ruska strana su, kako se navodi, pozitivno ocenile proizvodne i finansijske rezultate rada NIS-a i složile se da su prioriteti te kompanije, u srednjoročnom periodu, dalja modernizacija postrojenja, primena savremenih tehnologija, širenje resursne baze i razvoj maloprodajne mreže na Balkanu, uključujući i mrežu pod brendom "Gazprom".
Napori menadžmenta kompanije biće usmereni na realizaciju velikog investicionog programa i dalje povećanje efikasnosti rada tog preduzeća, kako bi se dostigli planovi predviđeni strategijom razvoja NIS do 2020. godine.
Na sastanku je bilo reči i o tome da je važan uslov za uspešan razvoj NIS-a očuvanje stabilnog poreskog režima i pronalaženje rešenja u saradnji sa Vladom Srbije, kako bi se realizovale obaveze velikih potrošača.
Djukov je naglasio da je "Gasprom njeft" prošle godine ispunio svoje obaveze prema Vladi Srbije, završio modernizaciju Rafinerije u Pančevu, koja je time postala jedna od najsavremenijih na Balkanu i prešla na proizvodnju goriva evropskih standarda.
"Mi cenimo konstruktivnu saradnju sa našim srpskim partnerima i naš zajednički rad donosi dobre rezultate: u poređenju sa 2009. godinom proizvodnja u NIS-u povećana je dva puta, udvostručen je obim poreskih davanja kompanije u budžet Srbije, aktivno se razvijaju inostrani projekti,"dodao je Djukov.
On je naglasio da NIS namerava da nastavi sa jačanjem svojih pozicija na Balkanu i u ekonomiji Srbije, podsetivši da strategija kompanije do 2020. godine predviđa rast proizvodnje za više od dva puta i povećanje obima prerade nafte i prometa naftnih derivata do pet miliona tona godišnje.
"Siguran sam da će nam uspostavljeno partnerstvo akcionara kompanije omugućiti da uspešno realizujemo sve postavljene planove", istakao je Djukov.
Ruski Gasprom njeft u NIS-u ima oko 56 odsto vlasništva, država Srbija oko 29 odsto, a preostale akcije te kompanije su u vlasništvu malih akcionara.