Vesti
Društvo i ekonomija
Referentna kamatna stopa smanjena na 10 odsto
07.11.2013. 20:00
Izvor: Kurir
Referentna kamatna stopa smanjena na 10 odsto
S obzirom na to da je inflacija već na niskom nivou, NBS će mere monetarne politike u narednom periodu usmeriti na zadržavanje inflacije u granicama cilja
BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas je smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 10 odsto.
Imajući u vidu da se nastavlja smanjivanje inflatornih pritisaka i inflacionih očekivanja, NBS očekuje da će se u oktobru međugodišnja stopa inflacije naći blizu donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.
S obzirom na to da je inflacija već na niskom nivou, NBS će mere monetarne politike u narednom periodu usmeriti na zadržavanje inflacije u granicama cilja, konstatovao je Izvršni odbor.
Padu međugodišnje stope inflacije, prema oceni Izvršnog odbora, uz mere monetarne politike, doprinose i pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, niska tražnja i relativna stabilnost kursa kojoj doprinose veoma povoljna spoljnotrgovinska kretanja.
Deficit tekućeg računa u toku trećeg tromesečja iznosio je svega 1,4 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda i to u uslovima povećane ekonomske aktivnosti.
Pored toga, očekivani efekti fiskalne konsolidacije i pozitivna kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima doprineće zadržavanju međugodišnje inflacije u granicama cilja naredne godine, ocenio je Izvršni odbor.
Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. decembra.