Vesti
Društvo i ekonomija
Država se zadužuje 97 evra u sekundi
10.12.2013. 20:00
Izvor: Blic
Država se zadužuje 97 evra u sekundi
Predlog budžeta podržaće samo vladajuća koalicija, dok će opozicione partije glasati protiv.
- Od druga Tita zadužili smo se 15 milijardi, za vreme mandata Ivice Dačića dug je povećan za pet milijardi evra, a budžetom za narednu godinu najavljuje se novih skoro šest milijardi. Vi ćete se za dve i po godine zadužiti za više od 10 milijardi - upozorio je poslanik DS Veselinović.
Dačić je odgovorio da je naš javni dug od 2008, kada je bio oko 30 odsto BDP-a, za četiri godine porastao na 58 odsto, pa se postavlja pitanje “za šta se zaduživala prethodna vlada u kojoj je DS imao i ministra finansija i premijera”.
- Problem nije samo visina javnog duga već činjenica da Srbija nema veliki BDP, a kada on bude veći, stopa javnog duga će biti normalna kada su u pitanju investiciona zaduživanja - naglasio je Dačić.
Šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić rekao je da u strukturi budžeta Ministarstva privrede “nema investicija za poljoprivredu ni za zdrave fabrike, a baca se novac za propala društvena preduzeća”.
- Oko 300 miliona evra se baca bez ikakvog smisla u potpuno nebulozne svrhe - kazao je Dinkić.
Ni Liberalno-demokratska partija nema nameru da podrži budžet.
- Za sledeću godinu je planirano i 109 miliona dinara za putne troškove Nacionalne službe za zapošljavanje, što je dva puta više nego do sada. A s druge strane, svega dva miliona dinara je predviđeno za putne troškove inspektora koji putuju da bi štitili prava radnika - kaže poslanik LDP Bojan Đurić.
Nenad Popović iz DSS poručio je da je neophodno da Vlada napravi novi sistem upravljanja javnim dugom inače će “troškovi za kamate sve da pojedu”.
Ministar finansija Lazar Krstić rekao je da predlog budžeta nije ni idealan ni najbolji, ali je realan i “jedini mogući put u ovom trenutku”.
- Hoću da razbijem famu kad je reč o zaduživanju, jer se ovde manipuliše ciframa. Imamo 5,6 milijardi evra, ali to je bruto zaduživanje koje ne povećava javni dug. Recimo 3,3 milijarde će se trošiti na refinansiranje, a 0,3 milijarde na otplatu spoljnog javnog duga, što ne povećava, već refinansira dug - rekao je Krstić.