Vesti
Društvo i ekonomija
Srednjoročni cilj inflacija do četiri odsto
12.12.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Srednjoročni cilj inflacija do četiri odsto
Guverner NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su inflatorna očekivanja finansijskog sektora za kraj iduće godine 4,4 odsto, a centralna banka će nastojati da tim očekivanjima odgovori.
Tabaković je na konferenciji za novinare kojom je obeležen završetak realizacije projekta "Jačanje institucionalnih kapaciteta NBS", izjavila da je centralna projekcija ciljane inflacije koju NBS želi "da usidri" u srednjem roku od tri godine - četiri odsto.
"To je potvrda i ogromna obaveza da tim očekivanjima i odgovorimo", rekla je Tabaković, napominjući da je finansijski sektor najupućeniji u to, koliko NBS dobro radi svoj posao.
Ona je navela da je niska inflacija u Srbiji rezultat, pre svega, dobre monetarne politike, odnosno, pravovremenih odmereni i konzervativnih mera koje NBS donosila.
Tabaković je napomenula da Centralna banka vodi računa da oscilacija kursa dinara ne utiče na inflaciju i ne dovede do inflatorne spirale.
"Ne želimo da strah građana od inflacije, zbog loših iskustava od ranije, bude osnovan, a u tome nam pomažu investitori koji će zbog poverenja koje imaju u mere NBS, krajem ove ili početkom naredne godine emitovati dinarske hartije od vrednosti", rekla je ona.
Tabaković je napomenula i da je međugodišnja inflacija u novembru bila 1,6 odsto, odnosno ispod granice cilja i to u situaciji kada Srbija ima neznačajan, ali ipak određeni rast bruto domaćeg proizvoda.