Vesti
Društvo i ekonomija
Sud vratio Autoservis kupcima posle osam godina
24.12.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Sud vratio Autoservis kupcima posle osam godina
Viši sud u Čačku doneo je presudu da se bivšim vlasnicima čačanskog preduzeća Autoservis vrati to preduzeće, koje im je bio oduzeto pre osam godina poništenjem privatizacije.
Slobodan Spasović, vlasnik kompanije Cini, jedne od firmi koje su bile vlasnik Autoprevoza, ocenio je da su godine na sudu izgubljene godine za to preduzeće, da je pričinjena velika šteta jer je obustavljena proizvdonja i preduzeće ostalo bez radnika.
"Imamo izbor da tražimo da nas vrate u pređašnje stanje, tačnije da nam se vrati 70 odsto kapitala, ili da od države tražimo odštetu, da nam vrati sav novac što smo tamo uložili sa pripadajućom kamatom i izgubljenom dobiti. Šta ćemo uraditi videćemo nakon konsultacija", rekao je Spasović.
Konzorcijum dve čačanske firm,e Cini i Top Gan, kupio je Autoservis 21. novembra 2003. godine, ali je Viši trgovinski sud u Beogradu nakon dve godine poništio privatizaciju zato što kupci nisu ispunili ugovorene obaveze prema preduzeću u radnicima.
Sud je tada utvrdio da ne postoji kontinuitet rada u registrovanoj delatnosti, da nije regulisan status zaposlenih i nije ispunjen investicioni program, da vlasnici nisu u predviđenom roku investirali 8,5 miliona dinara, da nisu izvršili dokapitalizaciju, da nisu poštovali kolektivni ugovor o radu, da je oko 50 radnika neredovno primalo minimalnu platu koja im se dugovala i po nekoliko meseci.
Posle te presude o poništavanju privatizacije, 70 odsto kapitala Autoservisa, koji je bio privatizovan, vraćen je u Akcijski fond kako bi se opet privatizovao, a li do nove prvatizacije nije došlo, a preduzeće je u međuvremenu otišlo u stečaj, prekinulo proizvodnju i radnici su ostali bez posla.