Vesti
Društvo i ekonomija
Izvoz Srbije u Nemačku milijardu evra za 10 meseci 2013.
26.12.2013. 20:00
Izvor: Blic
Izvoz Srbije u Nemačku milijardu evra za 10 meseci 2013.
Izvoz iz Srbije u Nemačku u prvih 10 meseci ove godine dostigao milijardu evra, a deficit je smanjen na 345 miliona evra, objavila je danas Delegacija nemačke privrede u Srbiji.
Kako se navodi u saopštenju, izvoz Srbije u Nemačku zabeležio je rekordan rast u trgovinskoj razmeni dve zemlje a konstanto povećanja srpskog izvoza traje od 2009. godine.
Prema najsvežijim podacima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomiju i tehnologiju, ukupna robna razmena Srbije i Nemačke je od početka ove godina do oktobra iznosila 2,34 milijarde evra, od čega je nemacki izvoz na srpsko tržiste bio 1,34 milijarde evra.
- Srbija je uspela da od 2008. i minusa od 968 miliona evra rapidno izbalansira svoje trgovinske odnose sa Nemačkom pa je deficit krajem oktobra iznosio 345 miliona evra - ističe se.
Milan Vučković iz Delegacije nemačke privrede u Srbiji napomenuo je da se sve značajniji rast srpskog izvoza u Nemačku beleži najviše zahvaljujući brojnim nemačkim preduzećima u Srbiji koja proizvode i izvoze upravo brojnim kupcima i partnerima na nemačkom tržištu.
- Nekoliko značajnih nemačkih preduzeća još nisu do kraja realizovala svoje investicione projekte a neka druga su najavila proširivanje svojih aktuelnih proizvodnih pogona i zato očekujemo da robna razmena, kao i izvoz u Nemačku, i narednih godina nastavi sa rastom - rekao je on.
Vučković je ocenio da će dalje unapredjivanje privrednih odnosa dve zemlje zavisiti i od sveukupnog popravljanja poslovnog ambijenta u zemlji koje obuhvata i donošenje modernog zakona o radu prilagodjenog evropskim normama, od čega dobrim delom zavisi i dolazak novih investitora iz Nemačke.