Vesti
Društvo i ekonomija
Simonović: Smanjen gubitak Železnica na 4,3 milijarde dinara
30.12.2013. 20:00
Izvor: Blic
Simonović: Smanjen gubitak Železnica na 4,3 milijarde dinara
Železnice Srbije smanjile su u 2013. gubitak za 66 odsto na 4,3 milijarde dinara zahvaljujući uštedama, izjavio je danas generalni direktor tog javnog preduzeća Dragoljub Simonović.
On je na godišnjoj konferenciji za novinare kazao da su rashodi Železnice Srbije u 2013. godini smanjeni za 18 odsto, odnosno za sedam milijardi dinara, dok su prihodi povećani za 5,3 odsto ili 600 miliona dinara.ž
Prema rečima Simonovića, samo troškovi službenih putovanja u Srbiji smaniji su za 112 miliona dinara, troškovi reprezentacije 22 miliona dinara (270 odsto), a troškovi deviznih dnevnica za 270.000 evra (oko 30 miliona dinara).
Simonović je kazao da ne očekuje da će biti smenjen sa čelne pozicije u Železnicama Srbiji jer smatra da je postigao dobre rezultate, ali da je to na Vladi Srbije da oceni.
On je odbacio i navode pojedinih medija da je u Železnicama Srbije zaposlio “pola Vrčina” u kojem je rođen, i precizirao da je tokom 2013. godine iz tog mesta u Železnici zaposleno 10 ljudi, uglavnom na pozicijama pružnih radnika.
Simonović je najavio da će za Božić, 7. januara posle više od 10 godina u saobraćaj biti ponovo uveden voz na relaciji Kruševac-Kraljevo.
Železnice Srbije su u 2013. godini prevezle 18 miliona putnika, što je 1,4 miliona putnika više nego u 2012, dok je u teretnom saobraćaju prevezeno 10,55 miliona tona robe, što je za 11,6 odsto više nego godinu ranije, kazao je Simonović.
On je najavio da će u martu početi radovi na pruzi Beograd-Pančevo, koji će se finansirati iz ruskog kredita, kao i radovi na železičkoj stanici Prokop u Beogradu, koji će se finansirati iz kuvajtskog kredita od 26 miliona evra.
Simonović je kazao da su Železnice već rašcistile pojedine lokacije za realizaciju projekta Beograd na vodi i da su na tim delovim ostale samo šine, koje mogu da se uklone za tri meseca.
Generalni direktor Železnice Srbije kazao je da je to preduzeće od 1. januara trebalo da funkcioniše po novim principima ogranizacije sa odvojenim delom za infrastrukturu i saobraćaj, ali da je to odloženo do polovine 2014.