Vesti
Društvo i ekonomija
Srećan Božić - Hristos se rodi
07.01.2014. 20:00
Izvor: Akter
Srećan Božić - Hristos se rodi
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrrista, povodom kog će u svim hramovima biti služena božićna liturgija
Patrijarh srpski Irinej će na Božić služiti liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, a prisustvovaće i premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačih.
Sveta arhijerejska liturgija će početi u devet sati.
Centralna proslava Božica na Kosovu i Metohiji održace se u manastiru Gračanica.
Svetu arhijerejsku liturgiju služice episkop Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije, a kako je najavljeno, božićnoj liturgiji u Gračanici prisustvovaće i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin.
Praznovanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskgo praznika patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama.
Božić, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.
Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.
Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje.
Božić se čestita rečima "Hristos se rodi" i odgovara sa "Vaistinu se rodi".
Posle 40 posnih dana, to je prvi mrsni dan.
Božić okuplja celu porodicu, a mesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli.
Ko od ukućana nađe neki simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji.
Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.