Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarstvo: Iza bune sindikata kriju se partije
24.01.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Ministarstvo: Iza bune sindikata kriju se partije
Ministarstvo privrede zatražilo je od Vlade da do 1. februara zakaže vanrednu sednicu Skupštine, radi usvajanja zakona o privatizaciji, o stečaju, Agenciji za privatizaciju...
U saopštenju Ministarstva , u kome se ponavlja da će u suprotnom to biti siguran znak da je vladajuća koalicija odustala od reformi, ističe se da su današnji protest sindikata kao i jučerašnji štrajkovi, ali i sve dosadašnje sindikalne aktivnosti, poput demonstrativnog napuštanja radne grupe i bojkotovanja javne rasprave povodom izrade Nacrta zakona o radu, direktno instruisani od strane političkih partija.
U dosadašnjem toku rada, ocenjuje se u saopštenju, predsednik Vlade nije bio prepreka bilo kakvim reformskim aktivnostima, ali "sa druge strane, nije bio ni podrška".
"Premijer, koji deluje kao da je pod pritiskom svakodnevnih napada preko žute štampe, do sada nije pokazivao veliki interes, niti se bavio ekonomskim aktivnostima Vlade", ističe se u saopštenju Ministarstva.
Kao najava odustajanja od reformi okarakterisan je i "ničim izazvan neformalni sastanak održan u ponedeljak 20. januara 2014. godine, u obliku 'kolegijuma Socijalno ekonomskog saveta', koji ne poznaje niti Zakon o Socijalno ekonomskom savetu, niti Poslovnik o radu ovog tela.
"Farsom sa tim naručenim sastankom i naručenim protestima sindikata, želi se stvoriti privid širokog protivljenja reformama", ističe se u saopštenju.
Istog dana kada je održan pomenuti sastanak, Ministarstvo rada bilo je spremno da tekst Nacrta zakona o radu, posle svih pristiglih predloga i sugestija nakon završetka javne rasprave, uputi ministarstvima na mišljenje.
U toku su bili i pregovori sa ostalim sindikatima oko usaglašavanja stavova i nazirala se i očekivala saglasnost svih strana do kraja ove nedelje. Svi ovi napori su bez ikakvog povoda, najave i obrazloženja obesmišljeni u ponedeljak, dodaje se u saopštenju.
Na tom sastanku je, u senci otpora Nacrtu zakona o radu, najavljeno i povlačenje predloga zakona o privatizaciji i stečaju i dva prateća zakona, koji su u skupštinskoj proceduri i koje je Vlada jednoglasno usvojila 30. decembra 2013. godine.
Do sada, ni na današnjoj sednici Vlade, nije doneta nikakva formalna odluka o bilo kakvom povlačenju usvojenih predloga zakona iz skupštinske procedure, podseća Ministarstvo.
U isto vreme, Vlada nije postupila ni po drugoj urgenciji Ministarstva privrede da zakaže sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o ovim predlozima zakona.
Ovo pokazuje punu neozbiljnost neformalnog sastanka koji je održan u ponedeljak i pratećeg saopštenja, ocenjuje Ministarstvo privrede.
Podseća se da je Ministarstvo nacrte četiri zakona predložilo Vladi početkom decembra, ali je odugovlačeno sa njihovim usvajanjem.
Očigledno je, da je bilo političke volje, da su ti reformski zakoni mogli biti usvojeni u Skupštini i pre tog ponedeljka 20. januara.
Usiljeni sindikalni protesti ne mogu biti razlog, već samo izgovor i paravan za prikrivanje nedostatka političke volje i želja za održavanje blata u kome kao društvo propadamo, ocenjuje se u saopštenju.
Ministarstvo privrede radi na tome da otkoči reforme. Mi se nismo prihvatili ovog posla da bismo lako odustali. Građani podržavaju započete reforme i to daje snagu da istrajemo i pobedimo. Ne mogu interesne grupe da kroje kapu svim građanima Srbije, poručuje Ministarstvo.
"Političari moraju da nauče da se ne mogu raditi samo popularne stvari i pričati o reformama. Mora nekad nešto i da se uradi. Budućnost naše dece zavisi od naše odgovornosti. Dosta je bilo!", zaključuje se u saopštenju Ministarstva privrede.