Vesti
Društvo i ekonomija
Nema reči o deflaciji
11.02.2014. 20:00
Izvor: Akter
Nema reči o deflaciji
Nedavne turbulencije na tržištima u usponu pogodiće izvozno orijentisane evropske privrede ali nema znakova da je evropska monetarna unija na putu ka deflaciji
To je izjavio nemački ministar finansija Volfgang Šojble, koji je u intervjuu Rojtersu, povodom niza razgovora sa vodećim zakonodavcima evrozone, poručio da je Grupa 20 vodećih ekonomija sveta (G20) spremna da pomogne zemljama u usponu čije su valute u prethodnim nedeljama potonule na višegodišnje minimume.
"Pokušaćemo da pomognemo tržištima u usponu u okviru naših mogućnosti da reše probleme, kao što smo mi imali njihovu podršku proteklih godina", rekao je Šojble, uoči sastanka ministara finansija G20 u Australiji kasnije ovog meseca.
"Teška situacija na nekim tržištima u usponu utiče na nas. Svi smo zavisni od izvoza, Nemačka više od ostalih", rekao je Šojble, dodajući da je saglasan sa predsednikom Evropske centralne banke, Mariom Dragijem da pad cena ne predstavlja opasnost po evrozonu, uprkos tome što je inflacija u tom bloku usporila na 0,7 odsto prošlog meseca.