Vesti
Društvo i ekonomija
Ružić: Vidite kakvu korist od EU ima Negotin
26.02.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Ružić: Vidite kakvu korist od EU ima Negotin
Ministar bez portfelja zadužen za evoprske integracije Branko Ružić obišao je danas Negotin gde se upoznao sa projektima finansiranim iz različitih fondova EU, čija je ukupna vrednost veća od 1,5 miliona evra.
užić je tom prilikom naglasio da Negotin predstavlja uspešan primer regionalnog razvoja, prekogranične saradnje i veoma plodonosne saradnje sa EU.
Negotin uspešno realizuje niz projekata finansiranih iz različitih fondova EU i predstavlja jednu od opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, što je i dokazala ispunjenjem standarda i sertifikacijom NALEDA, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima
U saopštenju se navodi da su posebnu pažnju ministra Ružića privukla dva, od ukupno devet projekata, koje Opština Negotin trenutno realizuje.
Jedan od projekata nosi naziv "Novi poslovi za čistiju budućnost - socijalno preduzetništvo" i realizuje se u saradnji sa Bugarskom, a vrednost mu je 249.749 eura.
Taj projekat ima za cilj poboljšanje prekogranične saradnje u oblasti zaštite životne sredine i socijalne kohezije, kroz održivo upravljanje otpadom i alternativno zapošljavanje, unapređenje eflikasnosti upravljanja otpadom i reciklažom kroz uvođenje mehanizma na osnovu socijalnog preduzetništva.
Drugi projekat "Unapređenje kvaliteta života lokalnog stanovništva u oblastima kulture i sporta" vredan je više od 1,435 miliona evra i predviđa da se izgradnjom igrališta i sportskih terena, kao i organizacijom niza zajedničkih aktivnosti, unaprede prekogranična kulturna i sportska razmena, saradnja i komunikacija.
Kako je saopšteno, opština Negotin zbog povoljnog geostrateškog položaja, na tromeđi Srbije, Bugarske i Rumunije koristi i fondove EU namenjene prekograničnoj saradnji, što ubrzava postizanje strateških ciljeva definisanih Strategijom održivog razvoja koju je kreirao tim eksperata Stalne konferencije gradova i opština podržanih projektom "Ekščejndž 3" (Razmena 3) Evropske unije.