Vesti
Društvo i ekonomija
"Kompanije su neodgovorne prema radnicima"
28.02.2014. 20:00
Izvor: Akter
"Kompanije su neodgovorne prema radnicima"
Građani u našoj zemlji smatraju da se kompanije manje odgovorno ponašaju prema njima, nego prema svojim partnerima
Tako da 80 odsto građana smatra da bi im život bio kvalitetniji da su kompanije odgovornije, pokazalo je istraživanje IPSOS Stratedžik marketinga.
"Ova tema je postala veoma značjana što pokazuje i da su građani (u anketi naveli da su) spremni da sopstvenim angažmanom podrže društveno odgovoro poslovanje", rekao je Bogosavljević na međusektorskom panelu o društveno odgovornom poslovanju i ulozi poslovnog sektora u društvu.
Istraživanje sprovedeno na zahtev Smart kolektiva novembra 2013, okazalo je da bi 87 odsto građana pre radilo u društveno odgovornoj kompaniji za manju platu, nego u firmi sumnjive reputacije za veću platu. Velika većina anketiranih bi bila spremna da plaća više da bi kupovali u društveno odgovornim firmama.
Većina građana ipak ne veruje da su kompanije društveno odgovorne, jer tek 16 odsto smatra da jesu, dok 35 odsto smatra da su odgovorne prema svojim partnerima i dobavljačima, 20 odsto da su odgovorne prema lokalnoj zajednici, a najmanje prema pojedincima - što smatra 16 odsto - prema potrošačima a osam odsto prema zaposlenima, pokazalo je istraživanje.
"Po mom tumačenju, građani misle na sledeći način: prema svima su bolji nego prema nama", rekao je Bogosavljević.
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da će tokom priprme Srbije za stupanje u EU preduzeća morati da usvoje standarde poslovanja u EU, uključujući društveno odgovorno poslovanje, što je i šansa za razvoj na duže staze. Devenport je rekao da je definicija društveno odgovornog poslovanja u EU poštovanje zakona i vođenje računa o zaposlenima, potrošačima, društvu, moralnim pitanjima i životnoj sredini.
Rekao je da je nedavno Evropski parlament podržao predlog da se za velike kompanije uvede obaveza da izveštavaju i o nefinansijskim aspektima poslovanja, što uključuje društveno odgovorno poslovanje.
Pravnica Univerziteta Union, Jelena Jerinić rekla je da je takva obaveza predviđena i strategijom razvoja društveno odgovornog poslovanja i u Srbiji, ali još nije uvedena u zakon.
Za sada neke olakšice postoje za filantropska davanja, istakla je ona, dodavši da su propisi neadekvatni, nejasni, ne postoje podsticaji za druge vidove aktivnosti poput socijalnog preduzetništva.
Postavljeno je i pitanje šta uopšte znači društveno odgovorno poslovanje za kompanije koje ne ispunjavaju ni osnovne zakonske obaveze.
U tom smislu pravnik sa Uniona Mario Reljanović naveo je primer uplate doprinosa za zaposlene, iznevši podatak da prošle godine 6.000 poslodavaca u Srbiji nije uplaćivalo poreze i doprinose.
Na skupu u organizaciji Smart kolektiva pokrenuta je inicijativa za održavanje međusektorskog dijaloga o danas razmatranoj temi, uz učešće kompanija, nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija i drugih zainteresovanih.