Vesti
Društvo i ekonomija
Devojke hrle u Vojnu gimnaziju
17.03.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Devojke hrle u Vojnu gimnaziju
Na konkurs za upis u Vojnu gimnaziju do sada se prijavio gotovo podjednak broj dečaka i devojčica. U Vojnu gimnaziju devojke dolaze češće od mladića da se raspitaju o uslovima života i rada.
U Vojnu gimnaziju biće primljeno 90 učenika i učenica, koje se upisuju po prvi put.
Prema podacima iz vojnih odseka širom Srbije na konkurs za prijem u Vojnu gimnaziju do sada se prijavio gotovo isti broj dečaka i devojčica, prenosi RTS.
Kapetan Radojka Milosavljević iz Vojne gimnazije je u emisiji "Dozvolite..." rekla da su iz vojnih odseka, gde se podnose dokumenti za prijem, stigli podaci da je odnos prijava dečaka i devojčica gotovo "pola-pola".
Milosavljevićeva je ukazala i da svake subote na "otvorene dane" u Vojnu gimnaziju na upoznavanje sa uslovima života i rada češće dolaze devojčice od dečaka.
Konkurs za Vojnu gimnaziju otvoren je 15. februara i trajaće do 31. marta, a kandidati dokumentaciju mogu predati u vojnim odsecima u mestima gde žive, a sve potrebne informacije nalaze se na sajtu Vojne gimnazije.
Neke od devojčica koje su konkurisale su emisiji "Dozvolite..." rekle da im je najveća motivacija ljubav prema vojničkom pozivu i prema svojoj zemlji.

Inače, po završetku Vojne gimnazije obavezno je polaganje prijemnog ispita za Vojnu akademiju.
Jelena Dimitrijević se prijavila na konkurs, a veliku pomoć joj predstavlja to što trenira košarku i biće joj lakše da se spremi za test fizičkih sposobnosti.
Ema Nikolić koja se takođe prijavila na konkurs dodaje da vežba srpski i matematiku, koji se polažu na prijemnom ispitu.
Posle prijemnog, kandidati koji su prošli dalje prolaze i psihološki test i medicinsko-zdravstvenu proveru.
U Vojnoj gimnaziji, kako navode iz ove institucije, postoje svi uslovi za život i rad srednjoškolaca. Smeštaj i ishrana su obezbeđeni u internatu, a sve troškove školovanja snosi Ministarstvo odbrane.
Plan i program je sličan ostalim gimnazijama u Srbiji s tim da se učenici pripremaju za Vojnu akademiju, pa zbog toga imaju brojen fakultatitvine predmete i kurseve kao što su ronjenje ili orijentiring.

U skladu sa tradicijom
Devojke će po prvi put biti primljene u Vojnu gimnaziju, dok su u Vojnu akademiju prvi put upisane 2007. godine.
Žene u vojsci nisu novina u Srbiji, iako poslednjih godina zaokupljaju sve veću medijsku pažnju.
Srbija je jedna od prvih zemalja koja je dozvolila ženama da obuku uniformu i to još u balkanskim ratovima, pa zatim i u Prvom svetskom ratu.
Gimnazijalka Sofija Jovanović bila je heroina balkanskih ratova, dok je Milunka Savić bila najodlikovanija žena u Prvom svetskom ratu.
Iako pojava žena u vojničkoj uniformi nije bila masovna u Srbiji, pripadnice lepšeg pola nisu mogle da uzmu pušku u ruke u zemljama Zapadne Evrope.
Poznato je da je engleska avanturistknjia Flora Sens došla u Srbiju jer je znala da je niko neće odbiti ukoliko se prijavi u vojsku.
Dalje kroz istoriju, žene su u uniformi odigrale značaju ulogu u partizanskom pokretu i Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije. Žena je bilo i u Ravnogorskom pokretu od osnivanja.
Prema zvaničnim podacima žene su činile gotovo 20 odsto boraca NOVJ, a oko 3.300 njih dobilo je Partizansku spomenicu 1941. godine.
Ordenom Narodnog heroja odlikovana je 91 žena, od kojih 73 posthumno, piše RTS.