Vesti
Društvo i ekonomija
"Država mora da bude utočište uzbunjivačima"
24.03.2014. 20:00
Izvor: Mondo
"Država mora da bude utočište uzbunjivačima"
Državni organi i institucije treba da budu sigurno utočiste uzbunjivačima - građanima koji prijavljuju korupciju, naglasio je danas savetnik ministra pravde i državne uprave Radomir Ilić.
"Potrebno je da državni organi i institucije budu sigurno utočište uzbunjivaču koji im se obraća za efikasnu pravnu pomoć i zaštitu putem tužbe", rekao je Ilić otvarajući javnu raspravu o radnoj verziji Nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača koja je danas održana u Palati Srbija u Beogradu.
Ilić je istakao da taj zakon treba da zaštiti osobe koje su prijavile korupciju, a kojima poslodavac preti otkazom, premeštanjem u drugi grad ili na niže rangiran posao.
"Cilj Zakona o zaštiti uzbunjivača je pružanje sveobuhvatne i apsolutne zaštite lica koja prijave zloupotrebe, korupciju ili određene nepravilnosti u privatnom ili javnom sektoru", rekao je Ilić, objašnjavajući da za tu zaštitu treba da bude nadležan Viši sud.
Savetnica ministra pravde i državne uprave Mirjana Mihajlović rekla je da će, ukoliko Narodna skupština u junu usvoji zakon, biti poboljšana stopa otkrivanja nezakonitosti u društvu i vraćeno poverenje građana u nadležne institucije.
"Preporuka Saveta Evrope koju je radna grupa Ministarstva pravde i državne uprave poštovala prilikom potpisivanja Nacrta ovog zakona jeste da uzbunjivač može biti svako lice koje u svom radnom okruženju primeti određeno nezakonito postupanje, bez obzira da li je pravno zaposlen kod poslodavca ili faktički radi za njega", rekla je Mirjana Mihajlović.
Po njenim rečima, u Nacrtu Zakona o zaštiti uzbunjivača postoje tri kanala uzbunjivanja: interno prijavljivanje zaposlenog poslodavcu, spoljašnje uzbunjivanje - obraćanje nadležnim inspekcijama, policiji, tužilaštvu, kao i uzbunjivanje javnosti.
Sudija Prekršajnog suda u Beogradu i član Radne grupe koja radi na izradi zakona Marijana Šarac istakla je da će Zakon o zaštiti uzbunjivača uvesti novinu koja će omogućiti zaštitu ne samo osobama koje prijave korupciju - uzbunjivačima, već i s njima povezanim osobama, kao što su članovi njihove porodice.
Među učesnicima javne rasprave su bili i v.d. predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović i urednik portala "Pištaljka" Vladimir Radomirović.
Javnu raspravu organizovalo je Ministarstvo pravde i državne uprave, uz podršku USAID-a.