Vesti
Društvo i ekonomija
Zvanično potvrđen ugovor Etihada i Er Srbije
28.03.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Zvanično potvrđen ugovor Etihada i Er Srbije
Dobijena sva neophodna odobrenja za ugovor koji potvrđuje strateško partnerstvo između Er Srbije i Etihada.
Nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz danas je potvrdila da su neophodna zvanična odobrenja i saglasnosti kojima se potvrđuje strateško partnerstvo između Er Srbije i Etihada dobijena.
Vlada Srbije je 1. avgusta 2013. potpisala dugoročni ugovor o strateškom partnerstvu sa Etihad ervejzom i najavila plan za oporavak Er Srbije vredan 200 miliona dolara.
Predsednik i generalni direktor Etihad ervejza Džejms Hogan izjavio je da će na osnovu dobijene zvanične potvrde, inicijalni zajam dat Er Srbiji u vrednosti od 40 miliona dolara biti preinačen u akcijski kapital, saopštio je Etihad.
"Sa zadovoljstvom potvrđujem da je Etihad ervejz sada deoničar Er Srbije sa udelom od 49 odsto. Ova investicija predstavlja osnov našeg partnerstva sa Vladom Srbije i zajedničkih napora koje ćemo ulagati kako bi se Er Srbija razvila u regionalnog lidera u oblasti vazduhoplovstva", rekao je Hogan.
"Veoma smo zadovoljni što je naš sporazum sa Er Srbijinim strateškim partnerom, Etihad ervejzom sada i zvanično zaokružen", izjavio je tim povodom prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.
"Er Srbija je jedina veća aviokompanija u regionu koja je uspostavila uspešnu saradnju sa vodećim svetskim prevoznikom Etihad ervejzom. Ponosni smo što nacionalni prevozilac Srbije sada stoji rame uz rame sa najboljim svetskim aviokompanijama", naveo je Vučić.
Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić je rekao da Er Srbija ima odličan poslovni plan, kao i jasan mandat od vlade da izgradi bezbednu, prvorazrednu i profitabilnu aviokompaniju.
"Već smo izvršili upečatljiv preobražaj srpske nacionalne vazduhoplovne kompanije, a sada ćemo sa zadovoljstvom nastaviti njen dalji razvoj zajedno sa našim novim deoničarem i strateškim parterom, Etihad ervejzom", rekao je Kondić.
Etihad ervejz počeo je sa radom 2003, a već 2013. prevezao je 11,5 miliona putnika.
Sa matičnog međunarodnog aerodroma u Abu Dabiju, Etihad ervejz obavlja putnički i robni saobraćaj ka 103 destinacije na Bliskom Istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i Americi.
Etihadovu flotu čini 95 Erbasovih i Boingovih aviona kojima će se sukcesivno pridružiti još 220 naručenih aviona, uključujući 71 Boing 787, 25 Boinga 777-X, 62 Erbasa A350 i 10 Erbasa A380.
Etihad ervejz ima udela u aviokompanijama Erberlin, Er Sejšeli, Virdžin Australija, Er Lingus, Er Srbija i Džet ervejz, a čeka na zvaničnu saglasnost za ulaganje u regionalnu aviokompaniju Darvin erlajn sa sedištem u Švajcarskoj.