Vesti
Društvo i ekonomija
Orbović: Blizu smo dogovora o izmenama zakona o radu
14.04.2014. 20:00
Izvor:
Orbović: Blizu smo dogovora o izmenama zakona o radu
Beograd - Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je danas da je blizu dogovor o predlogu Zakona o radu i ocenio da oporezivanje najviših državnih funkcionera u slučaju smanjenja plata u javnom sektoru neće doneti prave efekte.
Orbović je gostujući na RTS-u rekao da očekuje da će već iduće nedelje komisija koja radi na izradi Zakonu o radu izaći sa "konkretnim dogovorima koji su postignuti".

On je precizirao da se pregovaralo oko pet tačaka, a to su minimalne zarade, isplata otpremnina, fleksibilnije zapošljavanje, bodovanje minulog rada,kolektrivno pregovaranje.

- Rešenja su blizu u svih pet tačaka. Uspeli da usaglasimo sve tri strane. Već iduće nedelje očekujem konferenciju gde će biti rečeno šta je dogovoreno - rekao je Orbović.


Govoreći o oporezivanju najviših državnih funkcionera u slučaju smanjenja plata u javnom sektoru on je rekao da to neće doneti prave efekte.

- Najbolje rešenje bilo bi da se članstvo u upravnim odborima ne plaća, to bi bila ušteda od oko 60 miliona evra godišnje - precizirao je Orbović i dodao da u upravnim odborima sedi oko 10.000 članova na različitim nivoima.

- O tome će biti dosta lomljenja koplja jer smanjiti ovako niske plate je teško. Ukoliko do toga dodje mislim da je pošteno da političari plate najviši ceh - zaključio je predsednik SSSS.