Vesti
Društvo i ekonomija
Altiparmakov: Javna preduzeća vode u krizu javnog duga
15.04.2014. 20:00
Izvor: Blic
Altiparmakov: Javna preduzeća vode u krizu javnog duga
Bez rešenja problema javnih preduzeća neminovna je kriza javnog duga i kolaps privrede, rekao je danas član Fiskalnog saveta, Nikola Altiparmakov.
- Od 2001. smo imali prostora da probleme javnih preduzeća odgadjamo a više tog prostora nema, jer smo mi zemlja koja se najbrže zadužuje u Istočnoj Evropi, pa i čitavoj Evropi. Kamate na naš javni dug su preko sedam posto kada se zadužujemo u dolarima i to je neodrživo - rekao je Altiparmakov.
On je, na konferenciji "Kako spasiti javna preduzeća" u organizaciji Fondacije "Konrad Adenauer" i Businis Info Group, naveo da je Fiskalni savet najviše pažnje posvetio Srbijagasu, s obzirom da je to javno preduzeće za četiri-pet godina uspelo da akumulira gubitke od 1,2 milijarde evra.
- U tom periodu Srbijagas je uspeo da pojede jedan Telekom. To se uspelo tako što se kroz Srbijagas vodila socijalna politika po kojoj se gas nabavlja skupo, gradjanima prodaje jeftino, što je rezultiralo godišnjim gubicima od 200-300 miliona evra - rekao je Altparmakov.
Altiparmakov je skrenuo pažnju da postoje i državne firme koje, poput Telekoma, formalno ne pravi gubitke, ali koje imaju velike viškove zaposlenih, gube tržište, a samim tim i svoju vrednost.
EBRD indikatori, kako je predočio, pokazuju da se oko 55 do čak 60 odsto bruto dodate vrednosit u Srbiji ostvari u nekom obliku javnog sektora, naspram 20-30 procenata u ostalim tranzicionim zemljama Istočne Evrope koje su uspešno završile tranziciju.
Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić smatra da je rešenje za gubitaše da se podignu cene, smanje troškovi poslovanja, smanji broj zaposlenih i prekine sa sklapanjem štetnih ugovora sa privatnim firmama.