Vesti
Društvo i ekonomija
Neslaganja u podacima o trgovanju strujom
16.04.2014. 20:00
Izvor: RTS
Neslaganja u podacima o trgovanju strujom
Pošto su utvrđena velika neslaganja u podacima državnih institucija i javnih preduzeća u količini električne energije kojom se trguje, Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije apelovao je na Vladu da se to preispita. EPS demantuje navode Saveta za borbu protiv korupcije.
Savet za borbu protiv korupcije navodi da je neslaganja utvrdio analizom stanja u oblasti trgovine električnom energijom, a nakon primljene predstavke građana u kojoj se ukazuje na nezakonitosti u trgovini strujom na tržištu Srbije, prenosi Beta.
U izveštaju o trgovini električnom energijom, koji je dostavljen Vladi Srbije, navodi se da su analizom dobijenih podataka od "Elektroprivrede Srbije" (EPS), "Elektromreže Srbije" i Uprave carina, uočene velike razlike u količinama električne energije koju je uvezao i izvezao EPS u periodu od 2010. do 2012. godine, iako bi ti podaci shodno instrukciji Ministarstva finansija od 6. avgusta 2009. godine trebalo da budu istovetni.
Pored višestrukih neslaganja u količinama, Savet je uočio i velike razlike između cene uvezene i izvezene električne energije, zbog čega je EPS od 2010. do 2012. godine imao manje prihode za oko 30 miliona evra, dok su drugi licencirani trgovci električnom energijom ostvarili prihod od 49,4 miliona evra.
Savet je od Poreske uprave dobio podatak da je licenciranim trgovcima električnom energijom po osnovu prometa električnom energijom u tom periodu vraćen PDV u iznosu od 12,48 milijardi dinara, u zakonskom roku, bez obzira na to da li su trgovci izmirili svoje poreske obaveze prema budžetu.
"Poreska uprava nije u mogućnosti da proverava količine električne energije koje se iskazuju na fakturama licenciranih trgovaca, kao i njihove vrednosti na osnovu količina, pa ostaje sumnja da tu kontrolu niko ne vrši, što stvara prostor za zloupotrebe, imajući u vidu da nadležne institucije imaju potpuno različite podatke o iskazanim količinama električne energije koja se prometuje na tržištu Srbije", navodi se u saopštenju Saveta za borbu protiv korupcije.

EPS: Netačne tvrdnje Saveta
Elektroprivreda Srbije demantovala je navode Saveta za borbu protiv korupcije o malverzacijama u trgovini strujom od 2010. do 2012. godine i naglasila da su podaci koji je javno preduzeće dalo tom telu Vlade Srbije apsolutno tačni.
EPS u saopštenju ističe da je potrošnja kupaca u Srbiji značajno veća tokom grejne sezone, zbog čega tada kupuju energiju, dok je van grejne sezone prodaju na tržištu.
Dodali su da električna energija kupovana u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i da je to potvrđeno prilikom kontrole Državne revizorske institucije za 2011. i 2012. godinu.
"Stav da je EPS ostvario manje prihode za oko 30 miliona evra zbog razlike u ceni nije relevantan niti precizan, jer razlika u ceni nije ostvarena pri kupovini i prodaji u istim tržišnim periodima.
Takođe, stav da je razlika u ceni kojom je EPS trgovao omogućila licenciranim trgovcima prihod od 49.436.019,80 evra nije tačan, jer nije im EPS omogućio razliku u ceni, već tržište električne energije", objašnjavaju u EPS-u.
Iz tog preduzeća su istakli i da je Savet netačno protumačio podatke iz tebela javnih preduzeća Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije i Uprave carina, "zato što se brojke u tabelama ne odnose na iste pojmove".
"Zbog toga su i brojke o izvozu i uvozu sasvim različite. Direktnim poređenjem ovih brojki nije moguće uraditi tačnu analizu i zato izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije nije tačan", izričiti su u EPS-u.