Vesti
Društvo i ekonomija
Reforma obrazovanja preduslov za napredak
18.04.2014. 20:00
Izvor: RTS
Reforma obrazovanja preduslov za napredak
Ključne zamerke Nacionalno-prosvetnog saveta akcionim planovima za reformu obrazovanja su nedovoljno konkretni ciljevi i nepostojanje finansijskog plana, rekla je predsednica Saveta, profesorka Desanka Radunović u Dnevniku RTS-a.
Da bi se do posla lakše dolazilo, potrebna je i reforma obrazovanja koja se sve češće navodi kao preduslov za napredak celog društva. Radunovićeva kaže da za najveći broj akcija nisu iskazana potrebna sredstva, i koliko šta košta.
"Možda bismo dobili iz nekih IPA fondova ili iz nekih drugih izvora. Ja pretpostavljam kada bude nova vlada uspostavljena da će se pozabaviti time i mislim da je potrebno da se to što pre uradi s obzirom da je Strategija usvojena oktobra 2012. a važi do 2020. godine", rekla je Radunović u Dnevniku RTS-a.
Izrazila je sumnju u dostižnost ciljeva iz Strategije reforme obrazovanja.
"Postoji sumnja, ali u principu je izvodljivo. Ako se malo uozbiljimo i krenemo intenzivnije da radimo na tome moglo bi koješta da se uradi, ali bojim se da i dalje ostajemo pri starim navikama", rekla je profesorka Radunović.
Komenatrišući pritisak koji roditelji često vrše na nasatavnike kako bi deca imala bolje ocene, Radunović je rekla da je ta pojava nepoželjna u obrazovanju.
"Mi smo poslednjim izveštajem Zavoda za evaluaciju dobili podatak da je 14 odsto vukovaca bilo na prošloj maturi, što je previše za Srbiju, a u osmom razredu je bilo preko 40 odsto odličnih učenika. Kada dobijete završni ispit i eksternu evaluaciju, prosek bodova je 10 od 20, što ne odgovara situaciji koja se iskazuje kroz ocene", upozorava predsednica NPS-a.
Govoreći o predstojećoj maturi na kojoj će se prvi put rešavati nepoznati zadaci, Radunović je rekla da je to model koji može da koriguje neobjektivno ocenjivanje.
"Ako deca i roditelji znaju da su ocene poklonjene i da iza njih ne stoji znanje onda postoji strepnja. Oni koji su odradili i zaslužili svoje ocene nemaju razloga za strah. Nepoznati zadaci nisu nepoznati, to je sve iz gradiva. Hoćemo da korigujemo možda nezaslužene ocene i onima koji su radili damo priliku da poprave skor", rekla je Radunović.