Vesti
Društvo i ekonomija
Analitičari: Privredni rast uz reforme, obnova nije dovoljna
02.06.2014. 20:00
Izvor: Blic
Analitičari: Privredni rast uz reforme, obnova nije dovoljna
Obnova zemlje posle poplava ne može doneti privredni rast bez transformacije javnog sektora i uvođenja ekonomskog reda umesto državnog intervencionizma, složili su se danas učesnici Ekonomsko političkog foruma "Posle poplava: kako do oporavka privrede?".
Oni su na skupu u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer ukazali da privredni rast može doneti jedino privatni sektor, koji treba osloboditi stega nepotrebnih poreskih opterećenja, kao i da je neophodno stvoriti povoljno poslovno okruženje.
Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević kritikovao je stanoviššta da će se zemlja razviti obnavljanjem objekata i infrastrukture poruššenih u poplavama, jer je ššteta, kako je primetio - u svakom slučaju šteta.
Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, međutim, smatra da obnova zemlje posle poplava može doprineti rastu bruto-domaćeg proizvoda, jer će biti investicija, ali je, navodi, problem što će istovremeno biti pritiska na rast duga zemlje.
Radulović je ocenio da je u okviru reformi najvažnija transformacija preglomaznog javnog sektora, u koji su se, kaže, "uglavile" političke stranke.
On je tvrdi da je među 780.000 zaposlenih u javnom sektoru oko 100.000 partijskih kadrova.
Profesor na univerzitetu Singidunum Danijel Cvjetićanin je rekao da umesto o reformama, što je, po njemu, "izraubovan" termin, treba govoriti o privrednom redu i pravnom poretku, odnosno o potrebi poštovanja ugovornih obaveza i privatne svojine.
Učesnici skupa su se složili i da ne treba prodavati javna preduzeća kao što su Telekom, EPS da bi se tim novcem "krpile" budžetske rupe.
Radulović je ocenio da bi to bilo samo odlaganje bankrota, a Cvjetićanin je ukazao da se za prodaju zalažu strani konsultanti, a da je pitanje kako će vlast upravljati novcem od eventualne prodaje javnih preduzeća, ako je već priznala da ne zna da upravlja njima.