Vesti
Društvo i ekonomija
Verbić: Do 1. septembra škole će biti popravljene
03.06.2014. 20:00
Izvor: Blic
Verbić: Do 1. septembra škole će biti popravljene
Svilajnac - Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da će do 1. septembra sve škole u poplavljenim područjima biti sanirane.
- Mi moramo da nađemo sredstva da sve škole 1. septembra budu operativne, a vrtići što pre - rekao je Verbić u Svilajncu gde je posetio vrtić i Poljoprivredno-veterinarsku školu koji su najvise oštećeni poplavama.
Verbić je rekao da je prioritet u Svilajncu popravka vrtića "Dečija radost".
Koliko sam sada video u vrtiću, svi zaposleni rade na tome da što pre završe ovaj deo posla za koji nisu stručni, a koji moraju da urade kako bi se što pre vratili svom redovnom poslu - rekao je Verbić.
Poplava je vrtić u Svilajncu potpuno ruinirala: propao je nameštaj, igračke, kuhinja, dvorište.
Slično je u Poljoprivreno-veterinarskoj školi gde je uništena ekonomija, šest učionica, sala za fizičko, školska laboratorija.
Ministar je ocenio da je Svilajncu potrebna finansijska podrška kako bi se što pre vrtić i škola osposobili za rad.
Verbić je na pitanje kada očekuje da će Vlada Srbije doneti operativni plan za saniranje štete, rekao da su donatori brži od državne administracije.
- Koliko vidim vama se javljaju razni donatori, nude svoju pomoć, na njima je da se uključe što pre, da plate izvođače radova, materijal i da to krene pre nego što sama država bude u stanju da iz fonda koji je tome namenjen odvoji sredstva za ovo - kazao je Verbić.
Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović je kazao da je Poljoprivredno-veterinarska škola počela rad i da će učenici nesmetano završiti školsku godinu, dok je vrtić još zatvoren.
- Za vrtić će biti potrebna veća rekonstrukcija. Mi ćemo, kao grad, uraditi sve, a očekujemo da i Vlada u svojim mogućnostima uradi što može - poručio je Milanović.
Načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug Života Starčević rekao je da sve škole rade. Prema njegovim rečima, u tom okrugu štete ima u tri objekta: Tehnološka škola u Paraćinu, Poljoprivredno-veterinarska škola i Predškolska ustanova "Dečja radost" u Svilajncu.
- Postoje i sitnija oštećenja pre svega u seoskim objektima, posledice velike kiše, ima prokišnjavanja, ali će se to sanirati do septembra - izjavio je Starčević.