Vesti
Društvo i ekonomija
Stano: Srbija mora da primeni energetski paket
10.06.2014. 20:00
Izvor: Blic
Stano: Srbija mora da primeni energetski paket
Srbija kao članica Evropske energetske zajednice mora da od početka sledeće godine počne da primenjuje odredbe takozvanog Trećeg energetskog paketa, što pogađa planiranu izgradnju gasovoda Južni tok, saopšteno je danas iz Evropske komisije.
Pravila energetskog paketa u vezi sa potpunom liberalizacijom energetskog tržišta i načelom razdvajanja ditributera i proizvođača moraju da počnu da se primenjuju od 1. januara 2015, rekao je novinarima u Briselu Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea.
Evropska komisija je odavno zauzela stav da je projekat Južni tok, koji doprema ruski gas kroz Srbiju i šest zemalja članica EU, u neskladu sa Trećim energetskim paketom.
EU je zbog toga, ali i zbog sve zategnutijih odnosa sa Rusijom, prošle nedelje naredilo Bugarskoj da suspenduje radove na izgradnji gasovoda, što je Bugarska posle kraćeg oklevanja učinila.
Pošto Srbija nije članica EU, za nju ova naredba ne važi, ali je svejedno dužna da se pridržava pravila Evropske energetske zajednice kojoj je već pristupila.
Zamoljen da prokomentariše izjavu bivše ministarke energetike, a sada potpredsednice vlade Zorane Mihajlović da će i Srbija morati da obustavi radove, Stano je odgovorio da je ta izjava “primljena k znanju” u Briselu.
Još nismo dobili nikakvo zvanično obaveštenje iz Beograda na tu temu, ali naš stav je da sve odredbe Trećeg paketa moraju da se primene”, rekao je Stano i dodao da je Evropska komisija spremna da pomogne vladi Srbije da ispuni ovu obavezu.