Vesti
Društvo i ekonomija
Ministar: Rudare nećemo pustiti niz vodu
17.06.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Ministar: Rudare nećemo pustiti niz vodu
Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, obećao je Sindikatu Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) "Resavica" da rudare "neće pustiti niz vodu".
Ministar je istakao da se rudnici moraju sačuvati, ali da država, pošto nema novaca za investiranje u njih, mora da nalazi investitore za otvaranje novih programa.
"Ja vas neću pustiti niz vodu, razgovaraćemo i sa Ministarstvom za privredu, jer ste u fazi restruktuiranja, ali za vas moramo naći rešenje kako bi normalno proizvodili ugalj, a moramo pričati i o eventualnim viškovima u administraciji", rekao je Antic, juče u razgovoru sa
sindikatom JP PEU.
U zapisniku sa sastanka koju je sačinio Sindikat a odobrio Antić, a koji je dostavljen dopisniku Tanjuga, navodi se da je ministar napomenuo "da još nije detaljno upoznao sa Planom konsolidacije JP PEU, koji je Vlada donela 1.novembra 2013. godine, kao i da još nije kompletirao kabinet".
"Srbija svoju budućnost i privredni rast mora da bazira na na razvoju, pre svega, energetike i poljoprivrede. Najveći potencijal u JP PEU je ležište Štavalj i o toj investiciji se intezivno pregovara", rekao je Antić sindikalcima.
Predsednik Sindikata JP PEU Goran Nikolić, izjavio je Tanjugu da su sinikalci ministra upoznali da su "rudari uplašeni za svoju sudbinu jer se najavljuje donošenje novog Zakona o privatizaciji i stečaju".
"Nas je zanimalo šta država planira sa rudnicima uglja jer bi privatizacija za njih značila ekspresno zatvaranje. Stečajem bi mnoga mesta u Srbiji, gde su sada rudnici, ostala i bez poslednjeg privrednog subjekta i bez poslednje nade", rekao je Nikolić.
Na našu inicijativu da se pripojimo EPS-u gde smo bili do 2003. godine, jer preko 60 odsto proizvodnje plasiramo u EPS, Antić je ocenio da je u EPS "Zbog nebrige u prethodnom periodu sitauacija vema teška, loši bilansi i nemogućnosti daljnjeg sopstvenog investiranja", dodao je on.
Prema rečima Nikolića, Sindikat nije dobio odgovor, dali će biti subvencija i posle septembra, a na pitanje zašto se u JP PEU ne primaju proizvodni radnici, čak nema ni redovnog popunjavanja radnih mesta rudara koji su otišli u penziju pa su rudarske jame sve praznije, ministar je obećao da će dati saglasnost za prijem proizvodne radne snage do broja utvrđenog Programom poslovanja JP PEU".
Dogovoreno je da se vrlo brzo zakaže sastanak u Ministarstvu privrede, gde će se razgovarati o ovim pitanjima, dodao je Nikolić.