Vesti
Društvo i ekonomija
„Pituri“ tender pa šteta na računu
19.06.2014. 20:00
Izvor: Blic
„Pituri“ tender pa šteta na računu
AD „Srbijaput“ je posle tendera posao vredan oko 2,5 miliona evra dodelio mimo zakona, tvrde u oštećenom preduzeću „Pitura“.
U javnom pozivu za nabavku boje za obeležavanje autoputeva i regionalnih saobraćajnica, objavljenom 22. aprila, jasno je naznačeno da je osnovni kriterijum za izbor najboljeg ponuđača - najpovoljnija ponuda. Tender je raspisan za potrebe Javnog preduzeća „Putevi Srbije“.
Predmet nabavke su bile dve partije, prva za 850 tona bele boje za autoput, a druga 550 tona za regionalne puteve. Na oglas su se javila tri preduzeća “Tikurila Zorka”, “Zvezda helios” i domaće preduzeće “Pitura”. Najpovoljniju ponudu za boju za autoput dala je firma “Pitura”, dok je za regionalne puteve najjeftinija bila “Tikurila Zorka”. Ako se sabere vrednost obe ponude, najbolju ukupnu cenu dala je “Pitura”.
- Posle otvaranja ponuda rečeno nam je da će odluku doneti za nekoliko dana. Mi smo, znajući da smo dali najbolju cenu, što je bio jedan od osnovnih kriterijuma za dobijanje posla, krenuli u nabavku i proizvodnju jer od momenta potpisivanja ugovora vi odmah morate da isporučite jednu četvrtinu do jedne polovine ugovorenih količina boje. To nas je koštalo blizu 300.000 evra - kaže za “Blic” Veljko Filipović, direktora “Piture”, preduzeća koje se bavi proizvodnjom boje i lakova.
Nakon mesec dana usledio je šok, jer se ispostavilo da su vlasnici “Piture” uzalud potrošili novac i sada na lageru u magacinu imaju 170 tona boje pripremljene za taj tender. “Srbijaput” šalje dopis u kome učesnike na tenderu obaveštava da je posao dobila “Tikurila Zorka”, i to samo za nabavku putarske boje za regionalne saobraćajnice. Šta se desilo sa partijom koja se odnosi na nabavku boje za autoput koja je po svojstvu boljeg kvaliteta, “Srbijaput” nije nikoga obavestio.
- To preduzeće je u toku trajanja postupka nabavke odlučilo da promeni uslove za nabavku boje a da nikoga o tome ne obavesti. U takvim situacijama oni su dužni da preinače odluku u korist najpovoljnijeg ponuđača. To se, međutim, nije desilo - kaže Filipović.
“Srbijaput” je akcionarsko društvo koje ne podleže odredbama Zakona o javnim nabavkama, ali imajući u vidu da su boju nabavljali za javno preduzeće i da raspolažu državnim novcem, zakonitost celog postupka je dovedena u pitanje. “Pitura” se u međuvremenu žalila Komisiji za zaštitu ponuđača, gde im je rečeno da “Srbijaput” ima rok od 30 dana da odgovori na žalbu.
Ono što se takođe postavlja kao pitanje jeste da li su “Putevi Srbije” odustali od obeležavanja autoputeva ili je plan da se boja za regionalne puteve iskoristi i za autoputeve u Srbiji, što je nedopustivo. Boja visokog kvaliteta i zaštite treba da izdrži dva miliona prelazaka godišnje, a farba za regionalne puteve upola manje.

„Srbijaput“: Svemu krive poplave
Direktor “Srbijaputa” Dragan Vujnović za “Blic” kaže da su oni u momentu kada su poplave napravile veliku štetu na putevima širom Srbije odlučili da nabave najjeftiniju farbu.
- Mi ćemo kupiti 550 tona najeftinije bele boje, jer za toliko imamo novca. Ne možemo da platimo nešto za šta nemamo para. Situacija je takva i time smo se i rukovodili - kaže Vujinović.
On dodaje da je „Srbijaput“ izabrao za njih najisplativiju ponudu i tvrdi da je cena “Tikurila Zorke” bila najpovoljnija. “Srbijaput” je inače akcionarsko društvo koje okuplja 15 putarskih preduzeća.