Vesti
Društvo i ekonomija
Neophodna ravnopravnost žena u svim segmentima
24.06.2014. 20:00
Izvor: RTS
Neophodna ravnopravnost žena u svim segmentima
Ravnopravnost i jednakost žena i muškaraca u svim segmentima društva izuzetno je značajna, naročito kada je reč o "profesijama u uniformama". To potvrđuju i institucije među kojima je i Skupština Srbije, čija je predsednica žena, poručeno je sa skupa "Žene u uniformi".
Učestvujući na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji, predsednica Fonda socijalne i demokratske inicijative Nataša Milojević rekla je da će možda savremena slika žena koje nose uniformu i pružaju zaštitu, umesto da je traže, promeniti uobičajeni rodni stereotip o uniformi kao muškom atributu.
Milojevićeva je dodala da, ako i ne promeni stereotipe, možda će doprineti uspostavljanju ravnoteže u službenim, institucionalnim i društvenim odnosima.
Govoreći o cilju konferencije, Milojevićeva je navela da je reč o razgovoru i razmeni savetovanja, o ugrožavanju informacijske, političke, građanske bezbednosti svake ličnosti, koja može dovesti do ugrožavanja slobode.
"Nebezbedno društvo je neslobodno društvo, a neslobodno društvo je nemoguće braniti", rekla je Milojevićeva.
Kao izaslanica predsednice parlamenta Maje Gojković, skupu se obratila potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski, koja je istakla da je učešće žena u rešavanju konflikta i sprovođenju mira nezamenjivo i da očekuje da će Vojska Srbije uskoro dobiti prvu ženu generala.
Filipovska je navela da Ustav Srbije garantuje jednakost polova, navela je niz donetih zakona koji govore i o primeni te ravnopravnosti, i podvukla da u samoj Skupštini jednu trećinu narodnih predstavnika čine žene.
"Rodna ravnopravnost je proces koji će trajati, čekamo dijalog sa našim kolegama, ali taj dijalog neće trajati 20 godina, koliko je trebalo da bi se uvele kvote i Skupština dobila najmanje trećinu žena poslanika", rekla je Filipovska.
Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović rekao je da je za svako demokratsko društvo od velike važnosti da se obezbedi veće učešće žena na svim nivoima demokratskog odlučivanja i u svim sektorima.
"Naročito je to bitno u sektorima koji su tradicionalno bili rezervisani za muškarce, kao što je sektor odbrane i bezbednosti", istakao je Omerović.
Žene, kako je rekao, zauzimaju visoke funkcije u parlamentu, podsećajući da se one nalaze na mestu predsednika i generalnog sekretara, ali i da je prvi put žena predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.
"Ipak, garantovanje jednakih prava za muškarce i žene u njihovom položaju ne znači nužno i jednakost njihovog položaja o čemu svedoče i statistički podaci", naglasio je Omerović.
On je ocenio da dosledno sprovođenje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325 "Žene, mir, bezbednost" predstavlja najvažniji mehanizam za unapređenje položaja žena u sektoru odbrane i bezbednosti.
Na konferenciji je prikazan dokumentarni film "Žene u uniformi".