Vesti
Društvo i ekonomija
Trgovci: Evo zašto nema više rasprodaja
03.07.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Trgovci: Evo zašto nema više rasprodaja
Predstavnici trgovinskih preduzeća pokrenuli su danas u Privrednoj komori Beograda inicijativu za izmene Pravilnika o evidenciji prometa robe i usluga i drugih propisa koji regulišu akcije sniženja cena
Na sastanku Udruženja trgovine Privredne komore Beograda trgovci su upozorili da propisi koji se odnose na takozvane cenovne podsticaje (sniženje cena, rasprodaje, popusti, i drugo) nisu prilagođeni potrebama tržišta i "nemaju veze sa realnim životom".
U prilog tome naveden je podatak da akcije sniženja cena u proseku povećavaju promet za četiri puta, a da ga svaka "prenormiranost" otežava i poskupljuje.
Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Beograda, Snežana Veličković, navela je da su cenovni podsticaji regulisani sa više propisa.
Kako je precizirala, to su Zakon o trgovini, Zakon o potrošačima, Zakon o oglašavanju, Zakon o fiskalnim kasama i nekoliko pravilnika.
"Ovolika normiranost predstavlja problem za sve veće kompanije, a posebno za trgovinske lance sa više hiljada artikala, i ustvari je primenljiva samo u malim samostalnim trgovinskim radnjama (STR) i kioscima, gde se svi artikli mogu odjednom prebrojati", rekla je Veličković.
Glavna primedba odnosi se na odredbe koje za svako akcijsko sniženje cena, bez obzira da li traje samo jedan dan ili duže, nalažu popise i nivelaciju cena, što za velike trgovinske lance, ističu njegovi predstavnici, predstavlja nemoguću misiju.
"Zakon zabranjuje popuste prilikom plaćanja na kasi bez popisa, kao i sve druge slične akcije koje su najčešći deo poslovanja trgovaca u svetu", rekao je generalni direktor Sport Visiona, Berislav Stanojević.
Branka Stefanović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija navela je da su sve inicijative koje ukazuju na raskorak propisa i prakse dobrodošle i najavila da predstoji usvajanje podzaskonskih akata Zakona o trgovini, a saopšteno je iz Privredne komore Beograda.