Vesti
Društvo i ekonomija
Ekonomisti: Za i protiv smanjenja penzija
08.07.2014. 20:00
Izvor: Blic
Ekonomisti: Za i protiv smanjenja penzija
U naredne tri godine potrebno je smanjiti deficit budžeta za 170 milijardi dinara slažu se ekonomisti, ali se ne slažu i oko toga da li, kada i na koji način bi prilikom uštede trebalo zadirati i u smanjivanje penzija.
Urednik biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Vladimir Vučković rekao je danas da bez smanjenja plata u javnom sektoru i penzija neće moći da se smanji deficit budžeta, dok autor tog biltena Stojan Stamenković kaže da ove godine ne bi trebalo smanjivati penzije, jer one ionako nisu dovoljne za život.
Stamenković je nakon predstavljanja najnovijeg broja MAT-a novinarima rekao da bi tek trebalo da se vidi kako rešiti problem penzija, jer prilikom smanjenja, one ne bi smele da padnu na nivo ispod polovine prosečne plate u Srbiji.
- Upozoreni smo i od Svetske banke i od Međunarodnog monetarnog fonda da penzije ne mogu ići ispod polovine prosečne plate, jer to postaje socijalno teško održivo. Još treba izučiti kojim putem to treba uskladiti - rekao je Stamenković Tanjugu.
Prema njegovim rečima, napravili smo grešku one godine kada su penzije linearno podignute za 10 odsto.
- I to je dalo svoje efekte na inflaciju i sada je teško stvari vratiti u okvire. Zato je moje mišljenje da ćemno verovatno imati veći deficit od planiranog, čak znatno veći - poručio je Stamenković.
On je rekao da sada kada imamo veći broj penzionera od broja zaposlenih, mora da se nađe način da se penzijski fond delom finansira iz sopstvenog kapitala.
- Trebalo bi da se formira ograničeno investicioni fond, putem učešća PIO Fonda u svojini nekih velikih preduzeća. Na žalost, propustili smo da to uradimo kad je u pitanju NIS, jer je to bilo rentabilno - kaže on.
Njegov kolega, takođe, autor MAT-a Mahmud Bušatlija kaže da bi smanjenjem penzija za 10 odsto prosečna penzije bila manja od polovine prosečne plate.