Vesti
Društvo i ekonomija
Stanko Subotić Cane oslobođen optužbi za šverc cigareta
18.07.2014. 20:00
Izvor: blic
Stanko Subotić Cane oslobođen optužbi za šverc cigareta
Stanku Subotić Cane i ostali optuženi za šverc cigareta 1990-ih godina oslobođeni su danas te optužbe u Specijalnom sudu u Beogradu.
Tužilaštvo za organizovani kriminal oglasiće se nakon izricanja presude. Ali je već sada jasno da će uložiti žalbu Apelacionom sudu, koji ovog puta mora da donese konačnu odluku.

Predsedavajući tročlanog veća sudija Dragan Milošević rekao je, obrazlažući presudu, da je krivično delo iz 1995. zastarelo.

- To delo je zastarelo a za njega je, po oceni suda, tužilaštvo prikupilo najviše dokaza. Šta bi bilo da to delo nije zastarelo nećemo se sad izjašnjavati - rekao je sudija Milošević.

On je napomenuo da apsolutna zastarelost nastupa 2016. godine za dela koja se subotiću stavljaju na teret iz 1996. ali da za to nema dovoljno dokaza, i da se ne mogu koristiti dokazi za šverc iz 1995. Sudija Milošević je naglasio da sud nije mogao da koristi iskaz Đorđa Subotića, rođaka prvooptuženopg, jer je Apelacioni sud ocenio da nije uzet u skladu sa zakom, iako je ranije Vrhovni sud procenio da jeste.

Sudija Milošević je rekao je da je Veće poklonilo veru svedoku koga je predložila odbrana i koji je doneo dokumenta u kojima se navodi da je preduzeće "Sakses" bilo pod kontrolom Vojske Jugoslavije, a ne Subotića. Preko te firme je išao zvoz cigareta 1996. godine.

To je druga presuda, pošto je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kiminal Višeg suda u Beogradu kojom je Subotić bio osuđen na šest godina zatvora i predmet vratio na ponovno suđenje.

Tužilaštvo je u završnoj reči 3. jula zatražilo da Subotić bude osuđen na osam godina zatvora, a bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes i Subotićev sestrić Nikola Milošević na zatvorske kazne od po pet godina.

Za optuženog Stevana Banovića tužilaštvo je tražilo kaznu nen manju od šest godina zatvora, dok su za ostale optužene predložene kazne od dve, do dve i po godine zatvora.

Prvooptuženi Subotić zatražio je u završnoj reči 4. jula da ga sudsko veće oslobodi optužbi za šverc cigareta jer, kako je ocenio, tokom postupka nije dokazana njegova krivica.