Vesti
Društvo i ekonomija
Od opština zavisi kad stiže pomoć
24.07.2014. 20:00
Izvor: B92
Od opština zavisi kad stiže pomoć
Beograd -- Direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević kaže da će od brzine kojom lokalne samouprave budu izdavale rešenja za obnovu zavisiti početak isplate novca.
Blagojević je Tanjugu, posle sednice vlade na kojoj je usvojen plan programa obnove porušenih i oštećenih stambenih objekata, rekao da procedura predvidja da lokalne samouprave izdaju gradjanima rešenje za obnovu kuća, nakon čega postoji rok za žalbu od osam dana, posle kojeg može da počne isplata.
"Što se nas tiče, koliko sutra lokalne samoprave mogu da počnu da izdaju rešenja. Posle roka za žalbu od osam dana, mi možemo da počnemo da uplaćujemo sredstva, što znači da u roku od 10 dana od danas ljudi mogu da očekuju da materijalna pomoć za obnovu kuća bude isplaćena", rekao je Blagojević.
On je istakao da država stoji iza obećanja da će sve kuće koje su srušene, ili predvidjene za rušenje posle poplava, biti obnovljene do zime.
Procedura za izgradnju novih kuća je ista kao i za obnovu - jedinice lokalne samouprave izdaju rešenja, a vlada postupa po njima.
"Lokalne samouprave treba da utvrde da je za odredjeno lice na odredjenoj adresi potrebno rešiti stambeno pitanje, da je kuća srušena ili namenjena za rušenje, i nakon toga mi po tom rešenju možemo da postupamo", objasnio je Blagojević.
Prema njegovim rečima, za obnovu i izgradnju novih kuća biće izdvojeno više od 3,6 milijardi dinara - i to 2, 5 milijardi dinara za obnovu kuća, a procena je da se radi o oko 10.000 objekata, i 875 miliona dinara za izgradnju porušenih.
Izgradnja 350 kuća je posao u kojem će kancelarija saradjivati sa donatorima, pre svega EU, ali i Kuvajtom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Blic fondacijom, Udruženjem preduzeća Stare Pazove, rekao je Blagojević.
On je podsetio da će sutra u Obrenovcu biti potpisan ugovor o korišćenju sredstava iz IPA fondova, posle čega može da bude raspisan tender, a u roku od dve do tri nedelje počne i izgradnja 129 kuća.
Blagojević je rekao da će ubrzo početi izgradnja 25 kuća koje će se finansirati iz pomoći Kuvajta, kao i 40 kuća donacijama iz UAE, da će početkom avgusta biti završeno naselje u Obrenovcu koje se gradi uz pomoć Blic fondacije, kao i da će sledeće nedelje biti potpisan ugovor o izgradnji naselja u Bajinoj Bašti sredstvima koja su obezbedili privrednici iz Stare Pazove.
"Sa sutrašnjim danom i potpisivanjem ugovora, sa današnjim usvajanjem dve uredbe na vladi, možemo da kažemo da počinje, i to u punom obimu, proces obnove u Srbiji", rekao je Blagojević.