Vesti
Društvo i ekonomija
Loša dokumentacija Koridora koštala državu 70 miliona evra
29.07.2014. 20:00
Izvor: Blic
Loša dokumentacija Koridora koštala državu 70 miliona evra
Ministarka građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je loša projektna dokumentacija za poslove Javnog preduzeća "Koridori Srbije" koštala državu 70 miliona evra.
Toliko košta izgradnja čitave deonice "Koridora 11" od 12,5 kilometara Ub-Lajkovac, rekla je Mihajlović posle sastanka s predstavnicima preduzeća "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije", Saobraćajnog instituta CIP i Instituta za puteve.
"Država više neće plaćati za dodatne radove i odštetne zahteve koji su posledica neodgovornosti u izradi projekata", rekla je ministarka i naglasila da se ne može desiti da se gradi autoput, a da u projektu nema priključaka za struju i vodu i pristupnih puteva ka naseljima.
Po njenim rečima, to govori da "neko nije ni izašao na teren, a kamoli da je na tome radio".
Zbog ovakvih problema, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastruture traži uvođenje obaveznog projektantskog nadzora, što će biti sastavni deo izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji.
"Insistiraćemo na projektantskom nadzoru i odgovornosti projektanata, ali i na odgovornosti Inženjerske komore Srbije. Ako danas postoji oko 47.000 licenci, a za 10 godina je oduzeto svega 13 licenci - to govori da nešto nije u redu", rekla je Mihajlović.
Ministarka je kazala da kad država izda projektni zadatak, projekat može eventualno zbog nepredviđenih okolnosti da odstupi oko pet odsto, ali ne 20 do 30 odsto, niti da se naknadnim projektovanjem u potpunosti menja prvobitni projekat.
"Hoćemo da uvedemo red, da imamo jasne kriterijume za sve - za one koji daju projektni zadatak, za one koji prave projekte, kao i za izvođače i investitore", poručila je ona.