Vesti
Društvo i ekonomija
Da li pečete rakiju? Pišu zakon o vama
30.07.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Da li pečete rakiju? Pišu zakon o vama
Individualni proizvođači rakije, kojih nema u važećem zakonu ali ih ima u životu i praksi, biće legalizovani u novom Zakonu o jakim alkoholnim pićima.
Izrada ovog zakona je u toku a za to se pravo rešenje još traži, najavljeno je danas u Privrednoj komori Beograda (PKB).
Na sastanku Grupacije proizvođača rakije PKB predloženo je da fizičko lice može biti upisano u registar proizvođača kao nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva koje proizvodi jaka alkoholna pića od sopstvene sirovine i prodaje ih za dalju preradu u originalnom pakovanju do 1.000 boca, ne većih od jednog litra, u jednoj kalendarskoj godini.
Predsednik ove Grupacije, koji učestvuje u izradi Nacrta zakona o jakim alkoholnim pićima, Ivan Urošević, kazao je da je glavni nedostatak ove formulacije, koja je u načelu prihvaćena, odsustvo pravnog okvira za kontrolu malih proizvođača rakije koji će biti zaokružen donošenjem ili izmenama drugih srodnih zakona, ali da i za to postoji pravno rešenje.
Najvažnije je da postoji saglasnost da mali proizvođači koji su izbačeni iz Zakona o rakiji i drugim pićima, donetom 2009, što im je omogućilo da legalno pređu u sivu zonu, ponovo postanu deo sistema, ukazao je Urošević, a saopšteno je iz PKB.
Oni će samim tim i da plaćaju poreze i akcize a napraviće se i regularna spona između njih i pravnih lica kao kupaca rakije za prodaju ili dalju preradu, ocenio je on.
Urošević je naveo da se Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima, čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine, od "starta" radi prema evropskom zakonodavstvu i da će najveći deo regulative biti prepisani aneksi Direktive EU u ovoj oblasti, ali da će biti ugrađene i neke domaće specifičnosti u interesu podsticanja legalne proizvodnje i izvoza rakije.