Vesti
Društvo i ekonomija
Srpske banke traže saglasnost samo od Amerikanaca
12.08.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Srpske banke traže saglasnost samo od Amerikanaca
Banke u Srbiji traže samo od američkih državljana saglasnost da njihovi finansijski podaci budu dostupni poreskim organima Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
Kako su rekli agenciji Beta u Rajfajzen (Raiffeisen) banci Srbija, potpisivanje odgovarajućih obrazaca i saglasnosti ta banka traži samo od klijenata za koje se u postupku uspostavljanja poslovne saradnje utvrdi da su državljani SAD.
U Komercijalnoj banci kažu da će u slučaju da zaposleni u toj banci kod klijenata utvrde jedan ili više "indikatora potencijalnog SAD statusa" zatražiti da popuni i potpiše obrazac W9 kojim potvrđuje, odnosno obrazac W8 kojim negira status američkog poreskog obveznika.
"Izjava - saglasnost za obradu i prenos podataka koji će biti dostavljeni američkom poreskom organu (IRS) klijent potpisuje samo u slučajevima ukoliko je potpisao obrazac W9 kojim potvrđuje status američkog poreskog obveznika", navode u toj banci.
Indikatori na osnovu kojih se utvrđuje potencijalni status poreskog obveznika SAD su državljanstvo ili rezidentnost vlasnika računa, mesto rođenja vlasnika računa, adresa prebivališta, važeći telefonski broj klijenta u SAD, punomoćje ili ovlašćenje za potpisivanje dato osobi koja ima adresu u SAD, otvaranje računa za prijem priliva iz SAD/prenos sredstava u SAD (na primer prijem penzije iz SAD).
U Erste banci kažu da ne traže od građana koji žele da otvore račun da potpišu bilo kakvu izjavu u vezi sa primenom FATCA, jer se ta banka izjasnila kao "participirajuća strana finansijska institucija bez SAD klijenata".
"Građanima koji su državljani SAD ili imaju poslovni interes u SAD Erste Banka a.d. Novi Sad stoga ne može da otvori račun, a na otvaranje računa ostalih građana propis FATCA (Foreign Ačount Tax Compliance Act) nema uticaj", navode u toj banci.
Kako prenose mediji, u Narodnoj banci Srbije ističu da bankama do sada nije data bilo kakvu preporuka o uzimanju saglasnosti od njihovih klijenata da njihovi finansijski podaci budu dostupni poreskim organima SAD, ali da će, kada međudržavni sporazum o primeni
poreskih propisa bude potpisan, biti uključena u njegovu primenu u skladu sa svojim nadležnostima.
"Reč je o aktivnostima u cilju poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATCA propisa. Ministarstvo finansija nas je, 2. jula, obavestilo o potpisanoj Potvrdi namere Republike Srbije da zaključi međudržavni sporazum povodom primene
tih propisa", kažu u NBS.
U Ministarstvu finansija ističu da će državni sporazum sa SAD u oblasti poreskih propisa biti sklopljen do kraja ove godine i da se odnosi na američke državljane.