Vesti
Društvo i ekonomija
Prosvetari: Ako nam smanje plate, svi u štrajk
14.08.2014. 20:00
Izvor: Blic
Prosvetari: Ako nam smanje plate, svi u štrajk
Prvog dana školske godine časova neće biti u najmanje 500 škola. Tako su bar najavili članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).
USPRS ima 25.000 članova i 1. septembra organizovaće štrajk upozorenja. U tome će ih verovatno podržati i Granski sindikat “Nezavisnost” sa oko 15.000 članova.
Haotičan početak školske godine najavljuju i međusobni sukobi prosvetnih sindikata, budući da se druga dva reprezentativna sindikata (SOS i SRPS) oštro protive štrajku. Ovi sindikati zajedno broje oko 57.000 članova i obuhvataju više od 1.000 škola. Ipak, USPRS ne odustaje od namere da školsku godinu počne obustavom rada.
- Trebalo je juče da se sastanemo sa ostalim reprezentativnim sindikatima, ali je sastanak otkazan. Mi nećemo odustati od odluke da 1. septembra održimo jednodnevni štrajk i da se okupimo na Trgu Nikole Pašića gde ćemo svoje nezadovoljstvo izraziti protestom. Ne pristajemo na najavljeno smanjenje plata, a nezadovoljni smo i problemom viškova koji nije rešen. Alarmantno je da oko 30.000 nastavnika ostaje bez punog fonda časova - kaže za “Blic” Miljan Mićunović, predstavnik za Beograd iz USPRS.