Vesti
Društvo i ekonomija
Prvim švajcarskim vozom ćemo se voziti od decembra
08.09.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Prvim švajcarskim vozom ćemo se voziti od decembra
Prvi eletromotorni putnički voz koji švajcarski Štadler pravi za Železnicu Srbije mogao bi u decembru da bude uključen u saobraćaj, najavilo je srpsko državno preduzeće.
Kako se ističe u saopstenju, proizvodnja novih elektromotornih putničkih vozova u Štadleru za Železnicu Srbije odvija se brže od planirane dinamike i u toku su završna ispitivanja prve dve železničke kompozicije.
Jedna od ta dva voza bi, navodi se, u Srbiju mogao da stigne u narednih mesec dana, kako bi već u decembru bio uključen u regionalni saobraćaj na srpskim prugama.
Treća kompozicija je u završnoj fazi montaže, a na četvrtom i petom vozu trenutno se radi na sklapanju enterijera i montiranju električne i pneumatske instalacije.
Podseća se da je sa Štadlerom ugovorena nabavka 21 elektromotornog putničkih voza, ukupne vrednosti 99 miliona evra, koje su srpske železnice kupile zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj.
Švajcarski proizvođač vozova novu železničku kompoziciju, kakve će već naredne godine saobraćati na srpskim prugama, predstaviće na najvećem Međunarodnom sajmu transporta "Innotrans 2014" od 23. do 26. septembra u Berlinu, navodi se u saopštenju Železnica Srbije.
Novi vozovi će na elektrificiranim regionalim prugama Srbije zameniti stare garniture za prevoz putika. Vozovi su, četvorodelni koji mogu ići brzinom od 160 kilometara na sat.
Kapacitet Štadlerovog voza je 465 putnika sa 12 sedišta prvog razreda, 224 fiksnih i 11 pomoćnih sedišta, kao i 230 mesta za stajanje.