Vesti
Društvo i ekonomija
Novi parkinzi za bicikliste u Beogradu
22.09.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Novi parkinzi za bicikliste u Beogradu
"Dan bez automobila" obeležen je u Beogradu, a tom prilikom je promovisano i pet novih parkinga za bicikle, smeštenih na centralnim gradskim lokacijama.
Novi parkinzi za bicikle nalaze se ispred zgrade Politike, Studentskog kulturnog centra, na Trgu Republike, Slaviji i kod Bitef teatra, a ta stajališta su urađeni na osnovu ankete i stavova i potreba biciklista.
Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović je, podsećajući i da se u gradu obeležava i Evropska nedelja mobilnosti, rekao da je ideja nadležnih da biciklistički saobraćaj postane integralni deo saobraćajnog sistema, a ne samo jedan od vidova rekreacije Beograđana.
On je najavio da će u narednom periodu puna pažnja biti usmerena ka razvoju biciklističkog saobraćaja, pa će se prilikom rekonstrukcija ulica graditi i biciklističke staze.
U tom kontekstu, Rafailović je najavio da će prilikom rekonstrukcije Bulevara oslobođenja biti izgrađena nova biciklistička stazaod Birčaninove do Autokomande, a time će biciklistička ruta od Avale, biti povezana sa centrom grada.
Rafailović je podsetio i da Grad Beograd prošle sedmice i na današnji dan obeležava "Evropsku nedelju mobilnosti", baš kao i veliki deo evropskih gradova.
"Grad Beograd, Sekretarijat za saobraćaj i ljudi koji vode grad puno polažu na razvoj i unapređenje biciklističkog saobraćaja i drugih održivih vidova transporta", rekao je Rafailović i podsetio da je prošle sedmice održan niz aktivnosti, među kojima su predstavljene četiri nove zone uporenog saobraćaja.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je, podsetio je Rafailović, prošle sedmice potpisao Civitas dekleraciju čime je Beograd postao član Foruma evropskih gradova upravo zbog unapređenja održivih vidova transporta.
Ranije danas zasedala je i Komisija za biciklizam, koju je formirao Sekretarijat za saobraćaj sa namerom da unapredi uslove za odvijanje tog vida prevoza.
U rad Komisije uključeni su i predstavnici udruženja biciklista i zainteresovanih nevladinih organizacija, a to telo razmatra i predlaže kratkoročne i dugoročne mere za razvoj biciklističkog saobraćaja u prestonici.
Nakon sednice Komisije, njeni članovi provozali su se biciklima od zgrade Gradske uprave u ulici 27. marta do Makedonske, gde je postavljen novi parking za ta prevozna sredstva.