Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija aktivno protiv klimatskih promena
23.09.2014. 20:00
Izvor: RTS
Srbija aktivno protiv klimatskih promena
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u Njujorku da će Srbija će kroz svoje institucije i poštujući relevantna međunarodna dokumenta, nastaviti da daje doprinos svim aktivnostima na smanjenju negativnih uticaja klimatskih promena.
Tomislav Nikolić je govorio na samitu povodom klimatskih promena u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, prenosi Beta.
"Bili smo i ostaćemo deo zajedničkog tima i aktivni učesnik u tom poslu, u nadi da će nauka što pre ponuditi jasne odgovore i nesumnjive dokaze, a politika najbolja i najbrža rešenja", rekao je Nikolić, saopšteno je iz kancelarije predsednika.
"Srbija će kroz svoje institucije, poštujući relevantna međunarodna dokumenta, a pre svega Okvirnu konvenciju UN o promeni klime i 'Kjoto' protokol, nastaviti da daje doprinos aktivnostima UN, i svim drugim, pre svega Evropskim i regionalnim inicijativama u poslovima oko monitoringa klime i smanjenju negativnih uticaja klimatskih promena", rekao je Nikolić.
Kako je naglasio, pred nama su dve mogućnosti - da ne radeći ništa prihvatimo situaciju kakva jeste i da joj se prepustimo, ili da preuzmemo odgovornost da je promenimo kako bismo obezbedili napredak čovečanstva.
"Srbija želi da napreduje i nema drugu alternativu", dodao je predsednik Srbije.
Nikolić je naveo da je na političkim liderima današnjice odgovornost za donošenje zajedničkih odluka od kojih će u velikoj meri zavisiti blagostanje budućih generacija.
"Već odavno je jasno da rešavanje pitanja globalnih klimatskih promena zahteva sveobuhvatno delovanje, kako na multilateralnom - kroz aktivnosti UN - tako i na regionalnom nivou. Nastojeći da doprinese u rešavanju tog problema, Srbija je spremna da da svoj doprinos, posebno imajući u vidu da je već mesecima žrtva katastrofalnih poplava", rekao je Nikolić.
Zahvalio je predstavnicima država, vlada i mnogobrojnih organizacija koji su pomogli Srbiji u teškim trenucima nakom poplava i "nesebično pritekli u pomoć".
Nikolić je zaključio da će posledice klimatskih promena dodatno povećati napetost uzrokovanu velikom nejednakošću, koja već postoji u svetu.
"Katastrofične predikcije budućnosti nameću različite restrikcije koje najviše pogađaju najslabije, one koji tek treba da pokrenu industriju i obezbede bolji život svojih građana. Zemlje u razvoju samo neznatno doprinose globalnom zagrevanju; njima se mora pružiti mogućnost da se razvijaju, čak i ako to znači uvećanje emisije
štetnih gasova. Za razvoj ne postoje samo moralni razlozi", rekao je Nikolić u obraćanju učesnicima skupa.
U Njujorku je danas počelo 69. redovno zasedanje Generalne skupštine UN, posvećeno globalnom zagrevanju. Šefovi država i vlada više od 120 zemalja govore o klimatskim promenama u cilju postizanja međunarodnog sporazuma, čije je potpisivanje predviđeno za 2015. godinu u Parizu.