Vesti
Društvo i ekonomija
Agencije: Uslovno zeleno svetlo za Paradu
26.09.2014. 20:00
Izvor: RTS
Agencije: Uslovno zeleno svetlo za Paradu
Svetske agencije izvestile su da su vlasti u Srbiji dale "uslovno zeleno svetlo" za prvu Paradu ponosa od 2010. godine. Napominju da je Srbija, kao kandidat za članstvo, pod pritiskom EU da poštuje prava manjinskih grupa, uključujući LGBT zajednicu.
Britanska agencija Rojters i agencija Frans pres navele su reči ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je rekao da su vlasti odlučile da ne zabrane održavanje Parade ponosa u nedelju, ali da zadržavaju pravo da to učine ukoliko se proceni da će bezbednost građana biti ugrožena.
Rojters navodi i da je premijer Aleksandar Vučić juče, izgleda, odobrio održavanje Parade, ali da je rekao da on lično neće učestvovati u šetnji.
AFP prenosi upozorenje koje je premijer Vučić uputio da će svako ko pokuša da isprovocira incidente biti veoma strogo kažnjen.
Obe agencije podsećaju da je Srbija zabranjivala Paradu ponosa u protekle tri godine, pošto su ultranacionalisti i fudbalski huligani napali učesnike šetnje i sukobili se sa policijom u Beogradu pre četiri godine.
"Evropska unija ukazuje da je taj događaj test za posvećenost ove balkanske zemlje osnovnim slobodama za koje se zalaže dvadesetosmočlani boks", ističe Rojters.
Britanska i francuska agencija ocenjuju da je homofobija rasprostranjena u Srbiji i drugim konzervativnim društvima širom Balkana, a da je često podstiču crkveni velikodostojnici i desničarske političke partije.
Agencije navode i reči patrijarha Irineja koji je Paradu ponosa okarakterisao kao "nemoralnu i silom nametnutu od gej lobija i njihovih mentora iz (zapadne Evrope)".
Takođe, napominju i da je patrijarh pritom upitao "zašto se onda i i incest ili pedofilija, koja je rasprostranjena na Zapadu, ne propagiraju kao i homoseksualnost".
Frans pres upozorava da su se u centru Beograda protekle noći pojavili grafiti sa porukama: "Zaustavite paradu srama" i "Zaustavite paradu pedera".
Pre dve nedelje je u centru Beograda pretučen Nemac koji je učestvovao na konferenciji o pravima gej populacije, podseća francuska agencija.