Vesti
Društvo i ekonomija
Erste grupa očekuje emisiju evrobveznica Srbije
02.10.2014. 20:00
Izvor: Akter
Erste grupa očekuje emisiju evrobveznica Srbije
Analitičari Erste grupe još uvek čekaju na detalje o profilu budžeta Srbije i finansiranja za 2015. godinu.
Analitičari austrijske Erste grupe procenili su danas da bi Srbija do kraja ove godine mogla emitovati evrobveznice "u zoni oko 750 miliona evra", jer nije potpuno obezbedila finansiranje potreba države.

Kako se navodi u analizi, vreme emitovanja te akcije evroobveznica će biti odredjeno napretkom u predstojećim pregovorima sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) i očekivanim pozitivnim reakcijama investitora na eventualan napredak ka sklapanju novog aranžmana iz predostrožnosti.

Napominje se da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope koje još nisu potpuno obezbedile finansiranje budžeta za 2014. godinu, dostižući oko 80 odsto ukupnih potreba na kraju avgusta, uključujući i jednu milijardu evra kredita Ujedinjenih Arpakih Emirata (UAE).

"Bruto potrebe za finansiranjem u 2014. godini relativno su visoke, iznose oko 18 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno 6,7 milijardi evra i uključuju planirani budžetski deficit od sedam odsto BDP", navode analitičari Erste grupe, koja posluje i u Srbiji.

Prema predvidjanjima istraživačkog tima te bankarske grupacije, Vlada Srbije će i u 2015. zadržati obrazac ponašanja iz ove godine godine i pokušati zanavljanje državnih zapisa i obveznice na domaćem tržištu, dok bi kod vraćanja medjunarodnih obveznica pribegla zaduživanju na medjunarodnim tržistima i državnim kreditima.

"Naša trenutna pretpostavka je da će se pitanje deficita i dospeća medjunarodnih obveznica (500 miliona evra u drugom kvartalu 2015. godine) rešavati na inostranim tržištima duga i potencijalno novim bilateralnim aranžmanima, kao što je desetogodišnji kredit UAE sa kamatom od dva u 2014. godini", izjavio je Alen Kovač, direktor sektora za ekonomsko istraživanje za Srbiju i Hrvatsku.

"Kada pogledamo 2015. godinu, očekujemo da potrebe za finansiranjem premaše 20 odsto BDP-a, na osnovu naše korigovane prognoze rasta od jedan odsto na kraju 2015. godine (nasuprot prethodnoj prognozi od dva dva odsto) 5,5 odsto deficita BDP-a i očekivanog dospeća državnih zapisa i obveznica od preko 600 milijardi dinara", kazao je Kovač.

Prema analizi Erste grupe, kod državnih obveznica i dalje su "ključni lokalni igrači i banke", ali je ocenjeno da "već visoka izloženost prema državnim obveznicama podrazumeva neka ograničenja".

"Strani investitori, medjunarodne finansijske institucije i bilateralni aranžmani i dalje su bitan kanal finansiranja. Stoga predvidjamo da će glavni faktori koji će oblikovati tražnju investitora u 2015. godini biti posvećenost i kredibilitet vlade u implementaciji programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi", navode analitičari Erste banke.

Istice se da je to praktično predvidjeno i u programu MMF-a, pa bi zato postizanje novog aranžmana s MMF-om ublažio neizvesnost politika i interne faktore koji izazivaju rizik.

"Pomak Evropske centralne banke (ECB) ka daljoj monetarnoj stimulaciji očigledno podržava situaciju oko finansiranja", navodi se u izveštaju Erste grupe.