Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija i RS zajedno ka fondovima EU
06.10.2014. 20:00
Izvor: Blic
Srbija i RS zajedno ka fondovima EU
Predsednici skupštinskih Odbora za evropske integracije Srbije i Republike Srpske potpisali su danas protokol o saradnji koji podrazumeva razmenu iskustava na putu evrointegracija i zajedničko apliciranje prema IPA fondovima.
Protokol su potpisali predsednik Odbora Skupštine Srbije Aleksandar Senić i predsednik skupštinskog Odbora Republike Srpske Branislav Borenović.
Prema Senićevim rečima, protokol podrzumeva čvrtu i tesnu saradnju dva odbora u pogledu evrsopkih integracija, jačanju nadzorne uloge parlamenta, a zajedno će se konkurisati za sredstva iz evropskih IPA fondova.
Nadamo se da će ova saradnja doprineti bržim integracijama i Srbije i Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i da ćemo prenositi jedni drugima svoja iskustva u tom procesu”, rekao je Senić.
Branislav Borenović je rekao novinarima u Parlamentu da je protokolom trajno napravljena saradnja dva odbora.
Mi mislimo da u prekograničnim projektima i drugim projektima možemo da deo sredstava usmerimo i prema gradjanima Srbije i prema gradjanima Srpske kroz zajedničke projekte”, rekao je on, podsetivši da su IPA fondovi u velikom iznosu na raspolaganju u 2020.godini i da je više od 11 milijardi evra na raspolaganju zemljama zapadnog Balkana.
Mislimo da je ovo dobra prilika da kroz razmenu iskustava, kroz zajedničke projekte prema IPA fondovima iskoristimo ono što je vrlo bitno za nas, a to je da je Srbija lider evrointegracija u regionu.
Mi smo vrlo zadovoljni što imamo odredjena iskustva u procesu pregovaranja, što Srbija uspešno sprovodi”, dodao je on, rekavši i da je informisan da Srbija očekuje da do kraja godine otvori dva poglavlja.
Kako je istakao, taj duh evrointegrisanja treba da iskoriste i Republika Srpska i BIH.