Vesti
Društvo i ekonomija
Prosvetari održali protest na Trgu Nikole Pašića
22.10.2014. 20:00
Izvor: Blic
Prosvetari održali protest na Trgu Nikole Pašića
Pripadnici četiri najveća sindikata prosvete protestovali su danas na Trgu Nikole Pašića i još jednom pozvali Vladu i ministra Srđana Verbića da im ne smanjuju plate u okviru vladinih mera štednje.
Na protestu ispred Doma sindikata, predsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović zahvalio se okupljenima koji su došli da poruče vlasti da je "prosveta u katastrofalnom stanju" i da prosvetni radnik nije više radnik nego "prosvetni jadnik".
- Zarada prosvetnog radnika nije jednaka ni zaradi nekog prosjaka na Zelenom vencu, čak i on više zarađuje - rekao je Živanović i dodao da ova vlada pokušava da ih potceni i stalno priča "kako nemate ništa, a i to vam je dovoljno".
- Nekada smo sa ministrima razgovarali o povećanju plate, a danas to ne možemo iako su nam plate već decenijama ispod proseka u Srbiji - naveo je on.
Bratislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije rekao je da je Evropska konferencija sindikata uputila pismo premijeru Aleksandru Vučiću i ministrima finansija i prosvete, Dušanu Vujoviću i Srdjanu Verbiću, u kome traže da se prosveta izuzme iz smanjenja plata.
- Ali, šta vredi, u ovoj zemlji vlada MMF, a mi razgovaramo sa onim Verbićem koji nikad i nije bio za ministra prosvete i od svih ministara koji su bili loši, on je izgleda na prvom mestu - smatra Pavlović.
Prema njegovim rečima, prosvetu su svi zaboravili i dok se drugi ministri bore da zaposleni u njihovim resorima budu izuzeti od smanjenja plata, Verbić pristaje na smanjenje plata.
Prosvetari traže da budu izuzeti od smanjenja plata, da se donese zakon o platnim razredima i počnu pregovori o kolektivnom ugovoru.
U školama članicama četiri najveća sindikata prosvete danas su časovi skraćeni ili nema nastave, a iz Ministarstva prosvete upozoravaju na zakonsku obavezu poštovanja minimuma procesa rada, inače slede disciplinski postupci.