Vesti
Društvo i ekonomija
Obradović: Loša organizacija košta EPS 100.000 evra dnevno
06.11.2014. 20:00
Izvor: Blic
Obradović: Loša organizacija košta EPS 100.000 evra dnevno
Elektroprivreda Srbije zbog loše organizacije dnevno gubi 100.000 evra, a da bi se to promenilo preduslov je izmena osnivačkih akata preduzeća, kako bi sve kćerke firme mogle da se integrišu u jedan sistem koji može da ima jednu administraciju, izjavio je direktor EPS-a Aleksandar Obradović.
Obradović je istakao da je EPS-u potrebna hitna reorganizacija i korporativizacija da bi kompanija postala profitabilna i efikasnija, i ukazao na potrebu smanjenje administracije u preduzeću.
- Nikada nisam rekao da neće biti otpuštanja. Mi imamo višak u administraciji i ne možemo da ih prebacimo u proizvodnju, gde i dalje imamo potrebu za kadrovima - rekao je on, dodajući da će se ta pitanja rešavati u saradnji sa Vladom i sindikatima.
Kada se promene statut i osnivački akti, tada će menadžment, kako je objasnio, moći da promeni proces rada i da počne da smanjuje administraciju.
Povodom predstojeće transformacije EPS-a i javnog sektora u Srbiji, on je ocenio da će biti potrebno dosta vremena da dobri kadrovi požele da rade u javnom sektoru.
Posle perioda preduge tranzicije, ova preduzeca nisu atraktivna za najkvalitetnije kadrove, naveo je Obradović, primetivši da je često prepušteno politici da se bavi tim preduzećima, dok su kvalitetni kadrovi orijentisani ka privatnom sektoru ili odlaze u inostranstvo.
- Željom da depolitizujemo i promenimo način razmišljanja, jasno je da ako smo ozbiljni u nameri da zaista nešto promenimo u ekonomiji Srbije, moramo da krenemo od javnih preduzeća, a to je i EPS. Promene koje očekujemo u EPS-u biće jak signal i za profesionalne menadžere i poruka da javni sektor može biti mesto gde se može profesionalno i tržišno funkcionisati - istakao je.